Ministrstvo za zunanje zadeve je v sodelovanju s Centrom za evropsko prihodnost priredilo že deseti, jubilejni Strateški forum Bled (BSF), ki je letos potekal 31. avgusta in 1. septembra. Tema letošnjega foruma je bila Vizije novih partnerstev (Visions of New Partnerships).

 

10. BSF je potekal v  letu, ko mednarodna skupnost beleži številne pomembne obletnice, med drugimi 70. obletnico Organizacije združenih narodov, 40. obletnico Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter 20. obletnico grozodejstev v Srebrenici. V luči teh obletnic je letošnji BSF v ospredje postavil pomen in vlogo partnerstev, kot sredstva za učinkovito doseganje skupnih ciljev. Naslovil bo najpomembnejša vprašanja miru in varnosti, gospodarskega in ekonomskega sodelovanja, razvoja in človekovih pravic ter pri tem izpostavil pomen partnerstev.

Goste sta nagovorila predsednik vlade dr. Miroslav Cerar in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Predsednik republike Borut Pahor pa je sodeloval na glavnem panelu Nov svetovni red: spopad ali partnerstva.

Business BSF

?????????????????????????

S pestrim naborom tem in aktualnih razprav s področja poslovnih priložnosti ter
gospodarskega sodelovanja je Poslovni BSF sledil interesom slovenskega gospodarstva.

Za razvoj in učinkovito povezovanje držav v regiji je ključna prometna infrastruktura in
logistika, ki nudita močno podporno vlogo za napredek gospodarstva. Panel Nova
perspektiva o transportu: investiranje za povezovanje Evrope (A New Perspective on Transport: Investing to Connect Europe) se je osredotočil na pomen razvoja prometne infrastrukture v Evropi, predvsem čistejsih tehnologij, organiziran pa je v sodelovanju z Evropsko komisijo.

Makroekonomske politike so ključne za prilagajanje na gospodarsko okolje, ki je nastalo po finančni krizi, pri čemer je izjemnega pomena implementacija reform. Udeleženci poslovnega dela foruma bodo imeli priložnost razpravljanja o partnerstvu med državami ter učinkoviti koordinaciji makroekonomskih politik, ki so postali nov motor rasti (Economic Convergence in the Post-Global Financial Crisis Period: The Role of Reforms and Partnerships).

Panel o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu ter čezatlantski
vrednostni verigi (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership and the Trans-Atlantic
Value Chain) je naslovil številne problematike, ki jih izpostavljajo civilne pobude, ter pomen
partnerstva za raznolike deleznike gospodarstev, ki jih partnerstvo obsega.

V letu 2012 smo na globalni ravni prvič zabeležili 1 milijardo turistov, kar pomeni
prelomnico v svetovnem turizmu (Building New Partnerships for a Strong Tourism Industry). Na forumu so predstavili pogled turistične industrije do 2020, vlogo in pozicijo Evrope na globalnem zemljevidu destinacij in slednjo soočili s hitro rastočimi trgi Azije in Pacifika. Po koncu BSF je na Bledu potekalo srečanja predsednikov vlad Kitajske, držav Srednje in vzhodne Evrope 16+1 na temu turizma.