Delo radijskega moderatorja kot enega najpomembnejših faktorjev za uspeh pri ustvarjanju radijskih programov

Študent: Jerneja Krapše

Jerneja Krapše je diplomantka programa Multimediji na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala decembra 2009.

PDF

Diplomsko delo Jerneja Krapše

V diplomski nalogi sem poskušala predstaviti delo radijskega moderatorja. Najprej s hitrim pregledom razvoja radijskih voditeljev skozi čas, nato pa podrobneje z odgovori na vprašanja kot so: kakšna oseba je moderator, kakšen mora biti obseg njegovih znanj, kakšna je pomembnost priprave pri njegovem delu, pomembnost opazovanja, reagiranja, predstavljanja itd.

Delo je osredotočeno na vlogo radijskega moderatorja, katerega naloga je preko radijske frekvence izključno z glasovnimi oz. komunikacijskimi sposobnostmi postaviti trdno vez med poslušalci na eni, ter informacijami in glasbo na drugi strani. Način radijske moderacije lahko razumemo kot unikatno podajanje informacij oziroma interpretiranje besedil, saj ga poslušalec zazna izključno slišno.

Smernice razvoja kažejo, da bo v radijski moderaciji vedno pomembnejše hitro in učinkovito luščenje bistva informacij iz vsega nepotrebnega balasta. V diplomski nalogi je opisano, kako se lahko naučimo pripraviti učinkovito moderacijo in kako lahko postanemo ne le poslušljiv, ampak tudi poslušan moderator.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Jerneja Krapše

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X