Določevanje transfernih cen v podjetju A

Računovodja

Študent: Andreja Binder

Andreja Binder je diplomantka programa Računovodja na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala decembra 2012.

PDF

Diplomsko delo Andreja Binder

Povezovanje podjetij je posledica različnih tehničnih, ekonomskih in pravnih razlogov. Pravilo povezanih podjetij temelji predvsem na kapitalski udeležbi podjetja v drugem podjetju. Med povezanimi podjetji se uporabljajo transferne cene tako pri prodaji kot tudi nabavi blaga ali storitev. S transfernimi cenami lahko povezana podjetja manipulirajo na način, ki jim omogoča, da plačajo manj davka kot bi ga sicer, s tem pa je lahko prizadet državni proračun.
Z izračunom je bilo prikazano, kakšen je vpliv metode notranje primerljivih prostih cen, ki jo podjetje uporablja za davčni obračun. Ugotovila sem, da je v raziskanem primeru prišlo do neskladja izkazanih vrednosti s primerljivimi tržnimi cenami, zato je bilo treba izvesti prilagoditev prihodkov na takšno vrednost, da bodo prihodki najmanj enaki primerljivim tržnim cenam. To pomeni, da je treba davčno osnovo pri obračunu davka pravnih oseb prilagoditi tako, da se povečajo prihodki.
Z diplomsko nalogo je bilo dokazano, da mora oseba, ki je odgovorna za sestavljanje davčnih obračunov, kakor tudi vodstvo podjetja, posvečati precej pozornosti transfernim cenam, metodam za oblikovanje transfernih cen in s transfernimi cenami povezani dokumentaciji. Zbiranje, urejanje in priprava dokumentacije je za podjetje ključnega pomena, saj z dokumentacijo dokazuje skladnost transfernih cen s primerljivimi tržnimi cenami. Hkrati je za podjetje zelo pomembno sprotno zbiranje podatkov in dokumentacije, neodvisno od roka, do katerega mora podjetje pripraviti s transfernimi cenami povezano dokumentacijo.

 

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Andreja Binder

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X