E pobot – večstransko pobotanje medsebojnih obveznosti poslovnih subjektov

Računovodja

Študent: Marjetka Pečar


Marjetka Pečar je diplomantka programa Računovodja na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala septembra 2012.

PDF

Diplomsko delo Marjetka Pečar

Slovenija se sooča s problemom plačilne nediscipline, ki v gospodarstvu predstavlja resne težave. Plačilna nedisciplina postaja vse večji problem, ki se vidno odraža v vsesplošni nelikvidnosti poslovnih subjektov. Tako ostajajo terjatve neporavnane še dolgo po zapadlosti.
Država je dne 16. 3. 2011 sprejela nov Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP), kjer so natančno opredeljeni plačilni roki, posledice zamude ter sankcije; temu vzporedno je uvedla izvajanje obveznega večstranskega pobota, kjer se v verigi srečajo terjatve in obveznosti poslovnih subjektov, ki se drugače ne bi.
V diplomski nalogi smo želeli ugotoviti, kako poslovni subjekti upoštevajo novo sprejet zakon, prijavljajo svoje obveznosti v večstranski obvezni pobot, se jim obveznosti pobotajo ali ne ter, če se jim pobotajo, kolikšen je ta odstotek. Prav tako smo želeli izvedeti, kakšno je njihovo mnenje o sprejetju obveznega večstranskega pobota, ki ga izvajajo v praksi in kako to vpliva na zmanjšanje likvidnosti.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Marjetka Pečar

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X