Ima (Ne)resničnostna televizija talent?

Video produkcija

Študent: Natalija Bratkovič


Natalija Bratkovič je diplomantka programa Medijska produkcija na Višji strokovni šoli Academia.

Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala julija 2014.

PDF

Diplomsko delo Natalija Bratkovič

Resničnostna televizija je mamljiva, zabavna, sproščujoča, interaktivna in zadeva vse: ustvarjalce, gledalce, oglaševalce, tekmovalce. Vsak zase ima svojo vlogo, svojo odgovornost, svoj vpliv in svoj cilj. Posebej je zanimiv razvoj resničnostne televizije, ki kaže, kako povezani so posamezni žanri, kako nejasna je meja med tem, kaj je resničnostno in kaj ne. Da gre za izjemno spremljan televizijski program v Sloveniji, še posebej pa v svetu, dokazujejo podatki gledanosti in dobičkonosnosti.
A vse le ni tako pozitivno, sploh če pogledamo, v katero smer resničnostna televizija gre. Tudi zaradi želje gledalcev in njihovih okusov postaja čedalje bolj bizarna, njen vpliv je močan. Čeprav se ustvarjalci takšnega programa tega zavedajo, v ospredje vendarle postavljajo dobiček. Šele na drugem mestu je vprašanje družbene odgovornosti in etike, ki ju sicer spoštujejo, a le toliko, kolikor od njih zahteva ohlapen zakon. O vsem tem razmišljamo in iščemo odgovore v pričujoči diplomski nalogi. Obeta se vam potovanje, polno zanimivih dejstev. In mogoče bo Vaš pogled na resničnostno televizijo po tej dogodivščini popolnoma drugačen. Mogoče pa tudi ne.

 

Z diplomskim delom pojasnjujemo, da je resničnostna televizija med gledalci po svetu in doma priljubljena, in sicer kljub temu, da je medijski trg z njo preveč nasičen.
Ugotavljamo tudi, da pojav »resničnosti« posega v domala vse žanre/zvrsti televizijskih oddaj. Meje so zabrisane, jasnih kriterijev, kaj je resničnostno in kaj ne, ni. Ustvarjalci televizijskih vsebin, še posebej resničnostnih, se morajo precej truditi, da občinstvo prepričajo, v kolikšni meri oziroma kako resničen je dejansko njihov izdelek. Ne glede na to, kako zelo se trudimo iskati in razlagati razlike med na primer dokumentarnimi filmi in resničnostnimi šovi, se nam zdi bolj pomembno izpostaviti tisto, kar jim je skupno. In kaj je to? Neposredna povezava z gledalci in zavračanje hierarhij, ki so nekoč veljale.
Da, zlasti resničnostna televizija ima velik vpliv na družbo, kar je logično. Ne nazadnje jo
oglašujejo kot zabavo, kar pomeni, da je odsev trendov, ki v določenem obdobju veljajo. Med ustvarjanjempričujočega dela, prebijanjem skozi članke, eseje, knjige in enormne
količine podatkov na spletu smo spoznali predvsem tole:
Resničnostna televizija ima talent zlasti v smislu, da posameznika sooči z odvzemom vsega lagodja, ki ga je vajen (s tem ga na nek način razgali), ga postavi v novo okolje in čaka, kaj se bo zgodilo.
Občinstvo dobi resnično osebo, dobi priložnost poistovetiti se, sočustvovati ali se zgražati nad življenjem sebi podobnega. Prav zaradi tega (in še česa) občinstvo spremlja resničnostne šove, kar je sicer tudi glavni namen njihovih ustvarjalcev.
Kar zadeva zaključek okrog vprašanja, kam gre resničnostna televizija in kaj sploh lahko
prinese človeštvu, je naše dognanje takšno:
Resničnostna televizija je že in gotovo še bo poskrbela za zlom številnih tabujev, starokopitnih razmišljanj in elitizma. Po drugi strani pa jo lahko obravnavamo kot krizo standardov tako ustvarjalcev TV-programov kot tudi gledalcev.
Ustvarjalci resničnostnih oddaj bodo sledili zahtevam gledalcev, te pa, kot kaže, postajajo
čedalje bolj bizarne. Vzemimo na primer čisto svežo resničnostno oddajo, ki se bo kmalu predvajala na zaslonih – rdeča nit te oddaje bo, da ženske (bodoče matere) rojevajo brez sodobne zdravstvene pomoči, v naravnem okolju po lastnem izboru in seveda pred kamero. Je to sprejemljivo? Je to okusno? Je to nekaj za oči javnosti? Odvisno od posameznika.
V navezavi s prejšnjim odstavkom lahko za zaključek izpostavimo:
V diplomskem delu smo zapisali, da je vsak posameznik kralj svojega daljinskega upravljavca. In res je. Kot je resnično tudi dejstvo, da sloni na plečih vsakega posameznika odločitev glede tega, kako realna in resnična mu je posamezna ideja, ki jo vidi na zaslonu.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Natalija Bratkovič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X