Izvedba lesenih talnih oblog z vplivom relativne zračne vlažnosti na nastajanje deformacij

Gradbeništvo

Študent: Vinko Štern

Vinko Štern je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni
šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal julija 2009.

PDF

Diplomsko delo Vinko Štern

Z neustrezno klimo v prostorih, tj. s previsoko ali prenizko dolgotrajno relativno zračno vlažnostjo, nastajajo na izvedenih lesenih talnih oblogah deformacije. Pojavijo se zaradi nabrekanja lesa – pri previsoki vlažnosti, ali zaradi krčenja lesa – ob prenizki vlažnosti. Zaradi previsoke količine vlage se pojavi »napenjanje« lesenih talnih oblog, v končni fazi odstopanje od podlage do končnega uničenja, zaradi prenizke količine vlage pa nastajajo reže, ob enormno nizki vlažnosti pa lahko tudi odstopanje od podlage.

Pogoj za stabilno, izgledno kvalitetno in dolgotrajno uporabno izvedeno leseno talno oblogo je predvsem zagotovljena konstantna in ustrezna klima, tj. normalna bivalna življenjska temperatura, še pomembneje pa stalna relativna zračna vlažnost v mejah od 50 % do 60 %. Stalno in primerno klimo je možno vzdrževati le s prisilnim vlaženjem in/ali razvlaževanjem.

Iz predhodno obravnavanega spoznavamo in dojemamo pomen in vpliv relativne zračne vlažnosti na nastajanje deformacij na izvedenih lesenih talnih oblogah.

Za preprečitev nastajanja deformacij na lesenih talnih oblogah je potrebno zagotavljati konstantno in ustrezno relativno zračno vlažnost, takoj ob izvajanju del kot vseskozi nadalje ob eksploataciji.

Ustrezne pogoje za izvedbo del preverja in nemalokrat tudi zagotavlja izvajalec del. Ta je obvezan poskrbeti oz. zahtevati ustrezne klimatske pogoje ves čas izvajanja del, vse do končne primopredaje.

Šele s predajo izvedenih del s strani izvajalca oz. prevzemom del s strani naročnika ali uporabnika preide vsa odgovornost in obveza za zagotavljanje ustreznih in konstantnih klimatskih pogojev na uporabnika. Za vse nadalje nastale napake na izvedenih delih, posledično zaradi nezagotovljene ustrezne klime, odgovarja torej uporabnik. Reklamacije napram izvajalcu del, recimo za nastale reže ali za nabrekanje lesenih talnih oblog, naknadno zatorej niso upravičene.

Konstantno klimo po prostorih je možno dandanašnji doseči le še z avtomatskim prisilnim sušenjem ali vlaženjem. Predhodno omenjeno tehnološko zaprto izvajanje lesenih talnih oblog (polno lepljenje na podlago, lakiranje površine) zvečano preprečuje možnosti zračenja oz. tako imenovanega naravnega prezračevanja.

Že v fazi načrtovanja posameznega projekta je zato potrebno predvideti, obvezno izvesti in nadalje vseskozi izrabo prostorov in lesenih talnih oblog zagotavljati ustrezne in predvsem konstantne bivalne življenjske klimatske pogoje.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Vinko Štern

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X