Kaj prinaša digitalna televizija?

Študent: Primož Herga

Primož Herga je diplomant programa Multimediji na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal decembra 2009.

PDF

Diplomsko delo Primož Herga

Statistika in izkušnje nam kažejo, da redko ponavljajoči se dogodki, ne glede na to, koliko so napovedovani, vedno presenetijo del udeležencev in jih zalotijo »s spuščenimi hlačami«.

Eden takih dogodkov naj bi se zgodil na silvestrovo 2010, v trenutku proslavljanja in veselja. 1. januarja 2011 ob 00:00 bo vsem, ki sprejemajo televizijski signal prek domače antene in bodo ta dogodek pričakali nepripravljeni, TV-zaslon postregel s črno sliko. Slovenija bo ugasnila analogne zemeljske televizijske oddajnike in vstopila v dobo digitalne televizije. Del populacije, ki obsega približno 40 odstotkov gospodinjstev,  bo novoletne praznike preživel v miru brez televizijskih oddaj.
Če pa ste v množici tistih, ki sprejemajo televizijski signal prek satelita ali kabla, potem se pravzaprav ne bo zgodilo nič novega. Ponudniki kabelskih programov namreč niso vezani na izklop analognega oddajanja in vam brez težav lahko še naprej preko kabla ponujajo staro analogno programsko shemo, čeprav so vam po vsej verjetnosti že ponudili prehod na digitalno sprejemanje. Preko tega pa vam lahko ponudijo več programov in boljšo kakovost signala. Potrebujete le dodatni pretvornik oziroma Set-Top Box, ki vam digitalni signal iz kabelskega omrežja pretvori v analogni signal, primeren za vašo televizijo.

Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu želimo  spoznati osnovne karakteristike digitalne televizije. V empiričnem oziroma raziskovalnem delu pa smo želeli izvedeti, kako so televizijski gledalci pripravljeni na prehod v digitalno dobo televizije.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Primož Herga

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X