Obdavčitev osebnih dohodkov in primerjava med Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo

Računovodja

Študent: Lea Šober

Lea Šober je diplomantka programa Računovodstvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala oktobra 2009.

PDF

Diplomsko delo Lea Šober

Ljudje se zaposlujemo iz različnih interesov. Ker imamo določene potrebe in želje, imamo interes po čim večji plači. Najbolj je prisotna želja po čim večjem izplačilu, ne pa toliko, koliko zaslužimo in koliko prispevkov in davkov odvedemo državi. Kljub temu da te ugodnosti koristimo ali pa jih še bomo koristili, nam ni všeč, da damo določen del zaslužka v
različne blagajne (zdravstveno, pokojninsko, davčno), ker ne vemo, če bomo socialne transferje izkoristili ali ne. Medtem ko jih nekateri ne koristijo, ga pa drugi v večjem obsegu.
Dobro je, da je urejanje omejenega področja zakonsko predpisano, saj lahko te ugodnosti koristijo tudi tisti, ki jih sicer ne bi mogli koristiti. Po drugi strani pa nas moti predvsem razsipnost države, zgrešene investicije, razne afere, kjer lahko dobimo informacije, koliko denarja je namenjenega oziroma porabljenega za zadeve ali ljudi, ki do tega niso upravičeni, pač pa se okoristijo na naš račun.

V diplomski nalogi bomo predstavili osebne dohodke in njihovo obdavčitev. Naredili bomo primerjavo med tremi izbranimi državami. Izhajali bomo iz iste bruto plače, zanima nas pa neto, obremenitev plače z dajatvami in strošek delodajalca.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Lea Šober

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X