Ogrevanje nizkoenergijske hiše s toplotno črpalko in kontrolirano prezračevanje z rekuperacijo

Gradbeništvo

Študent: Zlatko Žmavc


Zlatko Žmavc je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal februarja 2012.

PDF

Diplomsko delo Zlatko Žmavc

Sodoben napredek v gradnji nas je pripeljal k izvajanju in gradnji objektov z zelo nizko energijsko bilanco. V sodobni gradnji se nam tako pojavljajo nizkoenergijske, pasivne in ostale hiše z zelo nizko porabo energije za ogrevanje v zimskih časih in hlajenje v poletnih časih. K takšni energijski bilanci nas vodi sodobna tehnologija gradnje, gradbeni materiali, komponente in naprave za doseganje takšne vrste objektov.
V tem primeru se bom osredotočil na nizkoenergijsko hišo (NEH), katera ima po vseh smernicah in navodilih vgrajene vse komponente za dosego takšne gradnje. Kot vemo je uporaba fosilnih goriv v novih gradnjah neprimerna, v obstoječih pa potratna in ekološko sporna, zato se vse bolj obračamo k uporabi obnovljivih energetskih virov (OVE).
Pomembno je predvsem, da že na začetku vključimo izkušene in uveljavljene strokovnjake na področju takšne gradnje, saj je drugače težko doseči želeno nizkoenergijsko hišo. Pri ustvarjanju takšne hiše nam pripomore tudi Eko sklad s svojim finančnimi spodbudami, saj je gradnja 20-30% dražja v primerjavi s klasično.
V diplomski nalogi je na izvedenem objektu teoretično in praktično predstavljeno doseganje vrednosti nizkoenergijske hiše (NEH). Predstavljeno je ogrevanje s toplotno črpalko (TČ) zemlja /voda, ploskovno ogrevanje s talnim ogrevanjem in prezračevanje z vračanjem toplote. V dokaz, da je v takšni hiši res nizka poraba energije, sem predložil izračun električne energije za eno leto bivanja in uporabo hiše.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Zlatko Žmavc

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X