OPTIMIZACIJA ZIMSKE SLUŽBE NA DRŽAVNIH CESTAH NA PODROČJU KOROŠKE REGIJE

Gradbeništvo

Študent: Boris Hartman


Boris Hartman je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia.

Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal Septembra 2011.

PDF

Diplomsko delo Boris Hartman

Zimska služba ima v današnjem času, ko so naše ceste polne avtomobilov, izreden pomen. Nenehna dirka s časom, nervoza voznikov, nepopolna oprema, doseganje nedosegljivih hitrosti zaradi dokazovanja prestiža so tisti dejavniki, ki ogrožajo varstvo vseh udeležencev v prometu. Še posebej se to odraža v zimskem obdobju, ko nastopijo izredne razmere zaradi zimskih pojavov, kod so sneg, žled, poledica itd.

Zimske razmere onemogočajo normalno vožnjo, povzročajo zastoje in zaradi tega je vožnja oz. prevoznost cest ogrožena. Primarna naloga vzdrževalcev je vsekakor zagotavljanje prevoznosti in varnosti cest. Uporabniki cest se moramo zavedati dejstva, da je prevoznost cest pozimi manjša, kar nadalje pomeni prilagajanje in upoštevanje ustrezne hitrosti razmeram na cesti. Pomembno je omeniti, da morajo vzdrževalci cest veliko pozornosti namenjati spremljanju vremenskih razmer in stanju prometa, tako da lahko v primeru kakršne koli nevarnosti pravočasno ukrepajo.

Izboljšanje zimske službe bi zagotovili z ustrezno informacijsko tehnologijo za potrebe zimskega vzdrževanja cest, s tako imenovanim cestno-vremenskim sistemom.
Predpogoj za izboljšanje opravljanja zimske službe je enoten cestno-vremenski informacijski sistem z določenim številom cestno-vremenskih postaj, ki bi omogočale pridobitev natančnih cestno-vremenskih informacij, kar bi posledično pripeljalo do pravilne odločitve ukrepanja, zlasti pri preventivnem posipanju. Za učinkovito izvajanje pa je seveda pomembna tudi sodobna zimska mehanizacija, kot so na primer posipalniki z računalniško tehnologijo, ki bazirajo na vgrajenih sistemih s satelitsko navigacijo (GPS). Ta naprava bi zagotavljala poleg spremljanja vozil tudi natančno doziranje posipnih materialov.

Potrebno je torej narediti korak naprej v smeri izboljšanja in povečanja pravočasnega ukrepanja zimskega vzdrževanja cest, saj bomo le na takšen način dosegli zastavljene cilje.
Uvedba novih tehnologij bi podjetju doprinesla izboljšanje upravljanja zimske službe, stroški uvedbe pa bi se hitro povrnili in na dolgi rok tudi obrestovali.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Boris Hartman

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X