Osnutek etičnega kodeksa lokalne televizije Moj TV

Komercialist

Študent: Bernarda Mandres

Bernarda Mandres je diplomantka programa komercialist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal julija 2009.

PDF

Diplomsko delo Bernarda Mandres

V moji diplomski nalogi z naslovom »Osnutek etičnega kodeksa lokalne televizije MOJ TV« sem se osredotočila v začetku na oglaševanje preko televizije ter kakšna naj bo vsebina oglasa.
Opisala sem kaj je novinarska etika ali etika odgovornosti.

Predstavila sem kodeks novinarjev Slovenije, kateri je sestavljen iz 27. točk. V kodeksu novinarjev so podane pravice in razmerja novinarjev do javnosti ter splošne etične norme.
Kodeks novinarjev je bil sprejet 10. oktobra 2002 v Izoli.

Navedla in opisala sem osnovna načela novinarjev: načelo resnicoljubnosti, načelo pravičnosti, načelo svobode, načelo človečnosti, načelo skrbništva. Pomen etičnega kodeksa lokalnih televizij, kjer sem analizirala 8 etičnih kodeksov lokalnih televizij in zlorabe etičnega kodeksa. Moj namen priprave osnutka etičnega kodeksa lokalne televizije MOJ TV je bil, da bi tudi lokalna televizija MOJ TV imela svoj etični kodeks.

Etični kodeks lokalne televizije je sestavljen iz 12. členov v katerih je opisano, kako naj ravnajo vsi zaposleni ter tudi zunanji sodelavci, ki ustvarjajo program lokalne televizije MOJ TV. V primeru, ko se ta etični kodeks sprejme so tako izdajatelj in tudi vsi njegovi zaposleni ter pogodbeni delavci dolžni spoštovati ta etični kodeks povsem neodvisno in brez vsakega zunanjega vpliva. Izdajatelj kodeksa mora do konca februarja vsakega tekočega leta poslati Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije in Svetu za radiodifuzijo poročilo o izvajanju tega kodeksa. Osnutek etičnega kodeksa je bil sestavljen v Selnici ob Dravi dne, 14. 08. 2008.

Z uporabo anketnega vprašalnika sem anketirala 50 fizičnih oseb na terenu – naključnih gledalcev programa MOJ TV ter 50 fizičnih oseb preko Interneta. Raziskavo sem delala na terenu v Občini Selnica ob Dravi v mesecih: avgustu in septembru 2008. Vzporedno je potekala tudi moja anketa 50 gledalcev lokalne televizije MOJ TV preko Interneta. Skupaj sem anketirala 100  fizičnih oseb. Pridobljene podatke iz ankete sem statistično obdelala in rezultate tabelarno predstavila.

  • Prednosti lokalnih TV in njihov pomen

Prednosti lokalne televizije TV vidim v tem, da je namenjena lokalni sredini, kjer ima sedež, kjer se določene informacije dogajajo – zgodijo.

Lokalna TV je v lokalni skupnosti zelo pomembna, saj to lokalno skupnost – sredino tudi zalaga z dnevnimi obvestili o dogodkih, ki so se že zgodili in obvešča o prihajajočih le-teh. Kot so ankete pokazale, si anketiranci želijo lokalnih TV in jih tudi podpirajo. Kar 74 anketirancev od skupnih 100 anketiranih je bilo tega mnenja. Pomembnosti lokalnih TV pa so anketirani dali skupaj kar 94 glasov. Iz tega je razvidno, da so v bistvu bolj pomembne kot bi pričakovali. Tudi na vprašanje o tem, da novinarji naj ne bi spreminjali, skrajšali ali predelali določene izdelke so anketiranci kar potrdili z 72 glasovi. Prednost lokalne TV vidim tudi v tem, da poroča o kulturnih, športnih dogodkih, prireditvah ter ostalih prereditvah v lokalni sredini. Vključuje se tudi mladina, snemalci, montažerji, računalničarji. Mladi in starejši gostje pridejo v studio na snemanje intervjujev. Razna predvolilna srečanja strank, obisk predstavnikov raznih društev kot so: lovsko društvo, ribiško, odbojkarsko, nogometno, rokometno, društvo podeželskih žena, društvo za ohranjanje ljudskega izročila. Na lokalni TV se velikokrat tudi predstavijo razni krožki, ki potekajo na OŠ, mentorji teh krožkov pridejo v studio in predstavijo razne vsebine, da naredijo na mlade dober vtis ter zanimanje za obisk teh dejavnosti. Zanimive so tudi razne oddaje v živo, kjer pridejo gostje in poteka pogovor o določeni temi ter gledalci lahko direktno kličejo v studio in sodelujejo z vprašanji v času potekanja same oddaje.

Velik pomen lokalne TV vidim tudi v času Občinskega praznika v mesecu maju. Takrat se v Občini Selnica ob Dravi odvijajo razne prireditve, ki se odvijajo v časovnem razmiku treh tednov. Veliko teh prireditev je športnih, kulturnih, zabavnih. Nekatere od teh oddaj snema tudi naša lokalna televizija MOJ TV, katere nato predvajajo na lokalni TV še nekaj časa.

  • Slabosti lokalnih TV

Slabosti lokalnih TV vidim predvsem v tem, da je težko konkurirati – tekmovati z multinacionalkami, saj te se financirajo iz državnega proračuna, med tem, ko so lokalne TV velikokrat kar v privatni lastni. Lokalne TV so odvisne od dobrega posluha Občin, v katerih se nahajajo in kjer delujejo. Osebno si želim še več lokalnih TV, saj je konkurenca za multinacionalke dobrodošla.

Slabost lokalne televizije MOJ TV vidim tudi, da je premalo podpore s strani sosednih Občin npr. Občine Ruše, Občine Lovrenc na Pohorju ter Občine Selnica ob Dravi. Tukaj vidim še velik potencial za lokalno televizijo MOJ TV. Snemanje raznih Občinskih prireditev v času kulturnih praznikov, športna srečanja med Občinami, razne poletne prireditve. Menim, da se  vodje teh Občin še premalo zavedajo pomena, da imajo v bližini svojo lokalno televizijo. Tukaj vidim še velik potencial, ki bi ga bilo še potrebno razdelati, usposobiti. Zaposliti bi bilo potrebno razne delavce preko javnih del z Občin kot na primer: medijske poročevalce »informatorje« na področju teh Občin, ki bi delali tako preko Občin in lokalne televizije MOJ TV. Menim, da obstajajo takšni programi, kjer bi se lahko preko Ministrstva za kulturo ali preko EU programov dalo pridobiti sredstva za ta delovna mesta, s tem bi se zmanjšalo tudi število nezaposlenih v teh Občinah.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Bernarda Mandres

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X