Osnutek priročnika za uporabo digitalnega zvočnega mešalnega sistema Studer vista 5

Avdio produkcija

Študent: Gregor Mendaš


Gregor Mendaš je diplomant programa Medijska produkcija na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal septembra 2012.

PDF

Diplomsko delo Gregor Mendaš

Čeprav digitalna tehnika v produkciji zvoka obstaja že vsaj trideset let, so se večji premiki na tem področju začeli dogajati v zadnjih desetih letih. Zelo so se razširile digitalne zvočne delovne postaje – to je strojna oprema z vhodnimi in izhodnimi digitalno-analognimi avdio pretvorniki, ki deluje s programsko opremo na osebnem računalniku. Te naprave so napravile snemanje glasbe precej dostopnejše, saj si lahko za zmerno ceno uredimo soliden studio. Iz teh naprav in analognih mešalnih miz so se razvili digitalni avdio sistemi, ki v eni napravi združujejo praktično vse pripomočke, ki jih zvočni inženir potrebuje pri svojem delu. Za nakup takega sistema smo se odločili v javnem zavodu, kjer sem zaposlen. Ker smo javni zavod, smo morali zaradi višine cene objaviti javni razpis. Primerjava prijavljenih kandidatov je opisana v prvi polovici tega diplomskega dela. Najprej sem opisal praktični test posameznih sistemov, ki je stvar mojega osebnega prepričanja in ne more biti nepristranski. Nato sem primerjal tehnične podatke posameznih sistemov, ki so pokazali podobne rezultate kot moje (pristransko) mnenje. Najprimernejšega kandidata je izbrala strokovna komisija, katere član sem bil tudi sam.

Zaradi kompleksnosti sistema, pa tudi zaradi prehoda iz analognega na digitalni sistem v naši hiši, sem se odločil izdelati osnutek priročnika za izbran digitalni avdio sistem Studer Vista 5. Originalna navodila za uporabo imajo 646 strani in obsegajo uporabo na nivoju sistemske administracije pa tudi podrobne opise popolnoma vseh funkcij, katerih polovica se izvaja ob prvi konfiguraciji sistema ali ob dodajanju/odvzemanju gradnikov konzole. To se dogaja le nekajkrat v življenjski dobi konzole, zato teh funkcij v priročniku nisem opisoval. Tudi ostale funkcije, ki jih uporabljaš kot skrbnik sistema, sem opisal površinsko, bolj sem se osredotočil na funkcije, ki jih uporabljamo, ko je sistem že skonfiguriran za trenutni projekt. Zato priporočam bralcu, da predela celotni priročnik, ne le posamezna poglavja, saj niso opisane samo funkcije, ampak filozofija dela s konzolo. Na ta način mi je uspelo skoncentrirati obseg priročnika na 15 strani.
Kot viri so mi služili različna tovarniška navodila za uporabo digitalnih avdio sistemov, strokovna literatura na področju avdio in digitalne avdio produkcije ter spletni viri sorodnega področja. Slikovni viri so vzeti iz tovarniških navodil za uporabo in spletnih strani brez avtorske zaščite in so uporabljeni v enakem kontekstu kot originali.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Gregor Mendaš

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X