Preprečevanje zamud pri plačilih

Računovodja

Študent: Maja Janžekovič

Maja Janžekovič je diplomantka programa Računovodja na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala Decembra 2012.

PDF

Diplomsko delo Maja Janžekovič

Diplomska naloga obravnava preprečevanje zamud pri plačilih, kot jih obravnava Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP), s katerim smo dobili uzakonjene plačilne roke, ki jih prejšnja veljavna zakonodaja ni določala. ZPreZP spodbuja pravočasno plačevanje in odpravljanje zamud pri plačilih, vezano na plačila dobav v trgovinskih poslih med gospodarskimi subjekti ter gospodarskimi subjekti in javnimi organi.

Namen diplomske naloge je predstaviti ZPreZP in izvajanje zakona v praksi. Veliko plačil se namreč izvrši pozneje, kot je bilo dogovorjeno, kar negativno vpliva na konkurenčnost in likvidnost gospodarskih subjektov ter je velikokrat vzrok za stečaje podjetij.

V začetnih poglavjih smo obravnavali podlage za poravnavanje obveznosti na podlagi obligacijskih razmerij in pomen plačilnih rokov. V nadaljevanju smo podrobneje predstavili ukrepe ZPreZP za odpravo plačilne nediscipline ter vpliv ZPreZP na ZDDV.
Diplomsko nalogo zaključujemo s prikazom rezultatov prvih šestih obveznih večstranskih pobotov desetih proučevanih podjetij. Primerjali smo jih s statističnim podatki upravljavca Ajpesa.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Maja Janžekovič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X