Pridobitev gradbenega dovoljenja za nizkoenergijski vrtec Gornja Radgona – Črešnjevci

Gradbeništvo

Študent: Matjaž Rauter

Matjaž Rauter je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal februarja 2013.

PDF

Diplomsko delo Matjaž Rauter

V diplomskem delu je prikazan potek projekta z vsemi pripadajočimi zapleti in rešitvami, in s tem pridobitev gradbenega dovoljenja za nizkoenergijski vrtec. Z ustrezno izbiro materialov dosežemo nizkoenergijske zahteve, kar dokazujem z izračunom gradbene fizike za predviden objekt.
S strani zakonodaje so določene minimalne zahteve za velikosti prostorov notranje in zunanje ureditve. S strani investitorja so podani pogoji za postavitev in velikost vrtca ter pogoj izdelati projekt z uporabo naravnih materialov in uporabo obnovljivih virov energije. Z upoštevanjem naštetega smo izdelali primerni projekt, ki zadostuje vsem pogojem.

V diplomskem delu je bil cilj prikazati, kako zahteve za izvedbo PGD projekta prenesti v dejansko izvedbo in upoštevati vse zahteve, pravilnike, zakone ter želje investitorja. IDZ je bila izdelana z razlogom prikaza investitorju dveh različnih možnih izvedb tlorisne razporeditve prostorov vezane na izbiro konstrukcije in iz razloga pridobivanja projektnih pogojev. Pri izdelavi IDZ in PGD je bilo potrebno upoštevati pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za izvedbo vrtca ter prilagoditi tlorise posameznih prostorov tako, da ustrezajo minimalnim potrebnim površinam. V času izvedbe idejne zasnove smo s pomočjo programa URSA Gradbena Fizika izračunali koeficiente toplotnih prehodov skozi posamezne konstrukcije, pri tem smo ugotovili, da ni velikih razhajanj v rezultatih in je gradnja sprejemljiva v obeh možnih izvedbah. Vendar se je investitor kasneje, po izdelani IDZ in pridobljenih projektnih pogojih, odločil za klasični sistem gradnje – zidana konstrukcija. Čeprav je v zadnjem času precej razširjena uporaba montažnih konstrukcij, se je investitor za tak sistem odločil zaradi prepričanj o trajnosti oziroma življenjski dobi objekta vezani na posamezni način gradnje.

Občina kot investitor s svojimi svetovalci je razmišljala v smeri montažne gradnje, predvsem zaradi hitrosti izvedbe, tako smo se na podlagi zahteve za postavitev samega vrtca odločili, da jim predstavimo možnost gradnje s sistemom POROTHERM DRYFIX, ki je tudi glede roka vselitve oz. uporabe objekta po končani gradnji primerljiv z montažno gradnjo. Posebna pozornost je bila posvečena tudi sami postavitvi predvidenega objekta v prostor, saj je bila razpoložljiva lokacija le v območju obstoječega vrtca, ki pa mora tekom gradnje normalno delovati. S predvideno postavitvijo objekta v prostor se je investitor strinjal z našim predlogom. Ko smo pridobili projektne pogoje in odločitev o izbiri konstrukcije, smo nadaljevali z izvedbo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Celotna konstrukcija je tako predvidena kot zidana izvedba, temeljenje je predvideno z temeljno ploščo, strehe so v različnih naklonih in temu primerno je tudi ostrešje, na nekaterih delih kot paličje, na nekaterih delih pa kot ravni leseni I nosilci položeni v minimalnih naklonih. Etažne plošče tako ni, saj je etažnost le pritlična in je tako streha obenem tudi strop vseh prostorov. Zahtevam za nizkoenergijski objekt smo zadostili s primerno uporabo o toplotnih izolacij, stavbnega pohištva in z ustrezno rešitvijo toplotnih mostov.

Po mojem mnenju je ta projekt poseben predvsem v tem, da je uporabljeni sistem gradnje prepletanje montažnega in klasičnega načina izvedbe objekte. Prav tako je bilo reševanje toplotnih mostov in uporaba ustreznih toplotnih izolacij in primernih debelin le-teh, za doseganje ustrezne toplotne prehodnosti, precej zahtevno. Na predvideno izvedbo, izbiro materialov, reševanje zapletov in ustrezno postavitvijo vrtca ter prostorov v vrtcu sem posebej ponosen, saj je večina tega plod mojih prepričanj, razmišljanja in mojega dela.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Matjaž Rauter

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X