Problem statične likvidnosti – skladnosti med sredstvi in viri sredstev podjetja X

Računovodja

Študent: Breda Breznik

Breda Breznik je diplomantka programa Računovodja na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala julija 2012.

PDF

Diplomsko delo Breda Breznik

Cilj vsakega podjetja je dolgoročna rast in ustvarjanje dobička. Da bi podjetje doseglo svoje cilje, mora spoštovati načela likvidnosti, plačilne sposobnosti, donosnosti, gospodarnosti in še druga načela. Te cilje pa lahko doseže s pomočjo analize poslovanja podjetja, ki je proces spoznavanja konkretnega podjetja in priprava na odločanje v podjetju.

V diplomski nalogi sem s pomočjo bilance stanja in izkaza poslovnega izida analizirala poslovanje podjetja X v letih 2008, 2009, 2010 in 2011 ter ga primerjala s poslovanjem podjetij v isti dejavnosti. Večjo pozornost sem namenila likvidnosti podjetja, za katero je zelo pomembna skladnost med sredstvi in obveznostmi do virov sredstev, predvsem glede njihove ročnosti.

Skrb za likvidnost in plačilno sposobnost je naloga celotnega podjetja. Podjetje se mora s pomočjo analiz in dobrih planov pripraviti na obvladovanje likvidnosti in plačilne sposobnosti. Poskrbeti mora za dober pretok informacij med različnimi funkcijami v podjetju.

Za to temo sem se odločila, ker se pri svojem delu dnevno srečujem s plačevanjem zapadlih obveznosti in vedno ne gre tako, kot bi si želela. Do enakega zaključka sem prišla tudi v diplomski nalogi.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Breda Breznik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X