PROBLEMATIKA ODTEKANJA VODE IZ OBLOG LESENE FASADE IN POSTOPKI REŠITEV NA PRIMERU ENOSTANOVANJSKE HIŠE

Gradbeništvo

Študent: Iztok Anželj


Iztok Anželj je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal septembra 2011.

PDF

Diplomsko delo Iztok Anželj

Les, kot obnovljiv naravni vir predstavlja tradicionalni stavbni material v slovenski gozdnati pokrajini. Zaradi dostopnosti in svojih specifičnih fizikalno-konstrukcijskih odlik je skozi stoletja kulturno in etnološko zaznamoval arhitekturo ter gradbeništvo. V sodobnem času je še posebej cenjen zaradi naravne lepote ter dekorativnosti, kakor tudi zaradi vračanja k naravi in želje po zdravem načinu življenja.
Odlikuje ga vsestranska uporabnost, nezapletenost, sorazmerna lahkost, žilavost, trdnost, obremenljivost, stalnost oblike in odpornost. Kot cenejša alternativna naravno zraslemu masivnem lesu so se v zadnjem času izkazala gradiva iz lesnih odpadkov, ostankov in slabših vrst lesa. Dober, homogen, uporaben in statično primeren fasadni material predstavljajo vodoodporne večplastne (vezane in zlepljene) plošče iz masivnega lesa ter plošče iz rezanega lesa, katerih kvaliteta je odvisna od veziva, torej lepljenja in debeline kritih furnirjev.
Trajnost, obstojnost, estetika in tehnična funkcionalnost lesenih fasad je odvisna od pravilne izbire vrste ter kvalitete lesa, od rešitve problemov izpostavljenosti vremenskih vplivom, vodi in vlagi, od ustrezne izbire načina obdelave, izdelave, izvedbe ter pritrditve (vijačenja) lesenih elementov in nazadnje ustreznega, stalnega in skrbnega vzdrževanja fasade.

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Iztok Anželj

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X