PROJEKT IZDELAVE OCENE TVEGANJA Z IZJAVO O VARNOSTI V PODJETJU XY

Komercialist

Študent: Alenka Kren


Alenka Kren je diplomantka programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala v mesecu marcu 2011.

PDF

Diplomsko delo Alenka Kren

Pojem varnosti in zdravja pri delu že po svoji vsebini in namenu pomeni pravice in dolžnosti delodajalca, da v skladu z zakonom in predpisi zagotavlja raven varnosti in zdravja pri delu, ki ustreza okolju in naravi dela, ter delavcu omogoča maksimalno možno mero psihofizične in zdravstvene varnosti.
S tem delodajalec hkrati stalno izboljšuje obstoječe stanje oziroma stopnjo varnosti pri delu.
To delodajalcu ne predstavlja stroška, temveč je del investiranja v bolj varno in sodobno tehnologijo, tehnični napredek ter posledično prihranek na vseh nivojih. S tehnološkim napredkom se je spremenil odnos do varnosti in zdravja pri delu. Le-to je postalo enakovreden element celotne ekonomike podjetja, saj so delodajalci na podlagi izkušenj spoznali, da neupoštevanje ali premajhna skrb prinaša večji riziko s strani delavcev za pridobitev pravic iz socialnega zavarovanja, ki jih nezavarovano, ne dovolj varno delo povzroči. Vse te posledice pa vplivajo na ceno dela, na delodajalca samega in posledično njegovo konkurenčnost. Skrb, ki se jo posveča ZVD, veča raven kulture dela, zato je ta v podjetju veliko več kot samo zmanjševanje stroškov dela. Veča se namreč urejenost, zadovoljstvo pri delu, produktivnost in dobiček, občutek varnosti, odgovornosti, pripadnosti, skratka, splošna kakovost dela in razmišljanja je večja. Po svetu že zdavnaj jemljejo raven varnosti kot enega najočitnejših pokazateljev kakovosti in poslovne zanesljivosti podjetja, kar pomembno vpliva na pridobivanje najkvalitetnejših kadrov in poslovnih priložnosti. (Povzeto iz Analiza in ocena presoje varnosti pri delu, ZVD, Ljubljana, 1996).
V svojem diplomskem delu predstavljam oceno tveganja in izjavo o varnosti podjetja XY, na koncu pa dodajam anketo, ki primerja uresničevanje delodajalčevih obvez ter pove, kako to občutijo delavci neposredno.
»Lahko napišemo in natisnemo tisoče papirjev, nešteto stavkov, vendar bodo na koncu dejanja tista, ki bodo pokazala, koliko smo vredni.«

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Alenka Kren

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X