Projekt obračuna osnovnih sredstev s pomočjo programa Oppis in njegov vpliv na poslovni izid

Računovodja

Študent: Jasmina Ošlaj


Jasmina Ošlaj je diplomantka programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala junija 2011.

PDF

Diplomsko delo Jasmina Ošlaj

V diplomski nalogi smo želeli ugotoviti, kako na poslovni izid podjetja vpliva izbrana stopnja amortizacije in kako maksimalna stopnja amortizacije, ki je določena z zakonom. Prav tako nas je zanimalo, ali podjetja večinoma izberejo maksimalno stopnjo tudi za amortiziranje svojih osnovnih sredstev za poslovne namene ter kako na davčno osnovo vplivajo olajšave, ki jih določi država.
Če povzamemo ugotovitve, lahko rečemo, da je podjetjem dana možnost obračunavati amortizacijo za poslovne namene po drugačnih amortizacijskih stopnjah kot za davčne namene. Iz prakse lahko povemo, da velika večina podjetij za obračun amortizacije izbere maksimalno stopnjo določeno z zakonom.
Za zmanjševanje davčne osnove pa imajo podjetja poleg drugih olajšav na voljo tudi olajšavo za investiranje, ki je bila za leto 2010 30 % investiranega zneska. Tako smo ugotovili, da je poslovanju z opredmetenimi osnovnimi sredstvi treba nameniti veliko pozornosti, ob tem pa moramo dobro poznati tako računovodska pravila kot tudi davčno zakonodajo.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Jasmina Ošlaj

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X