PROJEKT PRIPRAVE KONJA IN JAHAČA ZA TEKMOVANJE NA REGIONALNEM TURNIRJU V PRESKAKOVANJU OVIR

Ekonomist

Študent: Vesna Ornik

Vesna Ornik je diplomantka programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala v mesecu februarju 2011.

PDF

Diplomsko delo Vesna Ornik

Športna tekmovanja s konji imajo dolgo tradicijo. Raznovrstne dirke vpreg, na primer, so prirejali že pred 3000 leti, da bi konji in vozniki v času miru vzdrževali kondicijo. Danes, ko se konji uporabljajo predvsem v športu, so tekmovanja v funkciji izbora najboljših za ohranitev pasme.

Preskakovanje ovir se je v zadnjih desetletjih iz »gladiatorske« predstave, v kateri sta bila pomembna le moč konja in pogum jezdeca, razvilo v tehnično disciplino. Na prvem mestu je varnost konja in jezdeca, zato nam ta disciplina ponuja predvsem veliko estetskih užitkov ob opazovanju njune harmonije. Ovire so enako visoke kot prej, le da so veliko varnejše, sama postavitev proge pa je tehnično mnogo bolj zahtevna. Od jezdeca zahteva veliko občutka in znanja, od konja pa veliko izšolanosti, ki jo lahko dosežemo le s potrpežljivim in z dolgotrajnim delom.

V diplomski nalogi sem predstavila to »trdo« delo, tako jahača kakor konja, ki se pripravljata za udeležbo na regijskem turnirju v preskakovanju ovir, ki se bo odvijalo na Meljskem hribu v Konjeniškem klubu Karlo. Prav tako sem prikazala vse stroške, ki so neposredno povezani s samo udeležbo.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Vesna Ornik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X