Različne metode vrednotenja proizvodov in njihov vpliv na poslovni izid podjetja

Računovodja

Študent: Hilda Slana

Hilda Slana je diplomantka programa Računovodstvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala januarja 2010.

PDF

Diplomsko delo Hilda Slana

Računovodstvo je neke vrste servisna dejavnost, ki pomaga pristojnim, da lahko sprejemajo ustrezne poslovne odločitve. Računovodska poročila so urejen prikaz računovodskega obravnavanja podatkov – zapis poslovnih dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti, v katerih mora biti resnično in pošteno prikazano stanje sredstev in obveznosti do njihovih virov, pa tudi rezultat poslovanja.

Zaradi posebnosti proizvodnje so se oblikovale različne metode vrednotenja zalog. Podjetje lahko vrednoti zaloge nedokončane proizvodnje, polproizvodov in proizvodov po treh metodah. Izbira metode vrednotenja je za vsako podjetje zelo pomembna, saj ima vpliv na rezultat poslovanja, pa tudi na realen in pošten izkaz vrednosti sredstev.

Namen diplomske naloge je ugotoviti, katera od metod vrednotenja zalog je, na osnovi teoretičnih podlag in ob upoštevanju lastnosti proizvodnje, v podjetju XY d.o.o., najprimernejša ter kakšen vpliv bi imela sprememba vrednotenja na poslovni rezultat in vrednost zalog v bilanci stanja.

V poglavju Proces spremljanja proizvodnje z računovodskega vidika so opisani proizvodni proces, zaporedje procesov in stanj proizvodnje, podana pa je tudi opredelitev delnih poslovnih učinkov. V poglavju Stroškovna mesta in stroškovni nosilci v proizvodnji so predstavljeni opredelitev stroškovnega mesta, oblikovanje stroškovnih mest, opredelitev stroškovnega nosilca in povezanost stroškov s stroškovnim nosilcem. V poglavju Opredelitev učinkov in stroškov v proizvodnji so predstavljeni členitev stroškov, opredelitev posrednih stroškov in neposrednih stroškov, delitev stroškov na stroškovna mesta, prenos stroškov na temeljna stroškovna mesta, prenos na učinke in dodajanje posrednih stroškov.

V poglavju Metode vrednotenja proizvodov – zalog so predstavljene metode vrednotenja zalog. Poglavje Praktični primer vsebuje opis podjetja XY d.o.o., v nadaljevanju pa so opravljeni izračuni metod vrednotenja zalog po treh različnih metodah ter učinek v izkazu poslovnega izida in stanja. V sklepnem delu sem na podlagi teoretičnih podlag in praktičnega primera skušala dokazati zastavljene trditve ter ugotovitve.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Hilda Slana

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X