Sanacija toplotno izolacijske fasade s preprečitvijo nastanka toplotnih mostov na objektu Studenci – Maribor

Gradbeništvo

Študent: Tomaž Tolić


Tomaž Tolić je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal februarja 2012.

PDF

Diplomsko delo Tomaž Tolić

Ovoj stavbe na zunanji strani je sestavljen iz elementov, ki sodelujejo z notranjim in zunanjim okoljem in vplivajo drug na drugega.
Pravilna in usklajena zasnova in uporaba le teh zagotavlja celovito in optimalno delovanje stavbe kot celote. To velja tudi za toplotno izoliranost hiše. Za kakovostno toplotno zaščito hiše ne zadostuje le pravilna izbira toplotne izolacije, ampak so enako pomembni tudi razni detajli, kot so razni stiki, priključki, preboji, odprtine, nenazadnje je pomembno tudi kvalitetno sidranje fasadnega sistema.
Ob neupoštevanju pomembnosti reševanja teh detajlov za pravilno izvedbo, nam lahko le ti povzročijo neprijetne posledice. Posledice, ki niso vidne takoj, ampak pridejo z leti.
Ta nepravilno izolirana mesta vplivajo na toplotno ugodje v prostoru ter včasih na higienske in zdravstvene razmere v zgradbi. Imenujemo jih toplotni mostovi.
Toplotni mostovi so po definiciji lokalno omejena mesta na elementih obodnih površin, na katerih je toplotni tok iz toplejše proti hladnejši strani povečan in obratno. Pri nepravilni vgradnji toplotno-izolacijskega sistema, pa se nam skozi leta pojavijo problemi. Ti problemi pa so npr. plesen na notranji strani špalet ipd…
Največji problem pri nepravilni vgradnji pa je odstopanje fasadnega sistema. Temu problemu bi posvetil svoje diplomsko delo. Opisoval bom sanacijo fasade iz heraklit plošč, ki je bila ometana z cca 4 – 5 cm klasičnim ometom in je odstopila od podlage zaradi uporabe nekvalitetnih fasadnih sider za ta sistem. Hkrati pa tudi zaradi prevelike obremenitve kg/m² teže ometa. Ob sanaciji je bil star fasadni sistem kompletno odstranjen ter nameščen novi toplotno – izolacijski sistem s stiroporjem. S tem so se preprečili toplotni mostovi, za razliko od starega izolacijskega sistema.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Tomaž Tolić

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X