Študentje programa Ekonomist – modul Komercialist obiskali Henkel

26

V okviru predmeta Mednarodno poslovanje so študentje programa Ekonomist – modul Komercialist obiskali uspešno mednarodno korporacijo Henkel v Mariboru.

Mariborsko podjetje Henkel je eno izmed prvih podjetij, ki je že v času socializma postalo del velike mednarodne korporacije in je že 30 let ena najpomembnejših proizvodnih lokacij v oskrbovalni mreži za poslovni program Beauty Care. Leta 1990 je koncern Henkel, s sedežem v Duesseldorfu, kupil 51% delež v takratnem mariborskem državnem podjetju Zlatorog, sedem let kasneje so odkupili še preostali delež.

Nemško multinacionalno podjetje je ustanovil Fritz Henkel leta 1876 v Aachnu. Dve leti po ustanovitvi so proizvodnjo zaradi boljših tržnih priložnost in transportnih poti preselili v Duesseldorf, da bi si odprli vrata v najhitreje rastočo industrijsko regijo – Porurje.  Začetni kapital so ustvarili s proizvodnjo pralnih sredstev, danes njihov proizvodni program obsega tri vitalne sektorje: pralna sredstva in čistila, osebna nega in kozmetika ter lepila, tesnila in funkcijski premazi. V proizvodnji lepil so prvi na svetu (ta proizvodni segment je v letu 2018 ustvaril 47% vseh prihodkov podjetja). Njihove najbolj prepoznavne blagovne znamke tega programa so: Pritt, Loctite, Ceresit in Pattex.

Henkel Beauty Care je pojem visokokakovostnih izdelkov priznanih blagovnih znamk barv za lase, nego in stilsko oblikovanje las ter nego telesa, kože in ustno higieno. Schwarzkopf Professional spada med tri vodilne ponudnike izdelkov za profesionalno uporabo. Kot zanimivost: Henkel po svetu vsako sekundo proda več kot 20 barv za lase.

Podjetje Henkel je pionir na področju razvoja pralnih sredstev. Prvi izdelek je bil detergent na osnovi natrijevega silikata in se je imenoval Universal-Waschmittel (univerzalni detergent za pranje perila). Od takrat do danes se je poslovna enota z izdelki za široko porabo razvila v globalno prisotne in prepoznavne blagovne znamke, kot so Persil, Purex ali Pril. Za potrošnike po vsem svetu so izdelki teh blagovnih znamk postali sestavni del njihovega vsakdanjega življenja.

Danes ima koncern Henkel Group 185 proizvodnih obratov (v večinski ali delni lasti) po svetu, 53.000 zaposlenih, 85% od zaposlenih je izven Nemčije, ki pripadajo 120 različnim nacionalnostim. Skupina Henkel je v poslovnem letu 2018 ustvarila 20 milijard evrov prodaje ter 3,5 milijarde evrov dobička iz poslovanja.  V letu 2018 so na hitro rastočih trgih ustvarili 40% prodaje, v zahodni Evropi 31%, v Severni Ameriki 25%, na Japonskem, Avstraliji in Novi Zelandiji 3%.

Henkel Maribor  vsak dan proizvede približno milijon izdelkov, letno razpošlje več kot 250 milijonov izdelkov v vse dele sveta. Tovarna deluje z dobro uravnoteženim in raznolikim portfeljem, ki vključuje več kot 4.000 različnih kozmetičnih izdelkov za nego las, telesa, kože in ustno higieno. Henkel Maribor proizvaja izdelke mednarodnih blagovnih znamk, ki so znane po svoji kakovosti, strokovnosti in inovativnosti, kot so Schwarzkopf, Palette, Taft, Syoss, Fa,  Le Chat, Neutromed, Vademecum, AOK, Diadermin, Barnängen in Nature Box.

Iz avtomatiziranega skladišča z zmogljivostjo 2.000 palet dnevno natovorijo več kot 50 tovornjakov, ki proizvedene izdelke odpeljejo v več kot 30 držav po vsem svetu ter tako milijonom uporabnikov omogočajo, da skrbijo za nego, svežino, mladosten videz in lepoto. Ključ do uspeha Henkla Maribor je hitra odzivnost vseh 700 sodelavcev na spremembe ter njihova motiviranost in predanost kakovostnemu opravljanju dela, kar še dodatno vpliva na doseganje poslovne odličnosti. Njihovo delo v kompetentnem centru in strokovno znanje na področju raziskav in razvoja, embalaže in mikrobiologije sta v skupini Henkel zelo priznana in cenjena.

Henkel Maribor gradi svoj poslovni uspeh na kakovosti postopkov, blagovnih znamk, tehnologije ter na zadovoljstvu svojih potrošnikov in sodelavcev. V 17 visokotehnoloških mešalnikih se vsako leto proizvede 45 tisoč ton kozmetike, ki se na 25 visoko avtomatiziranih polnilnih linijah polni v različno embalažo, na primer v lončke, posode in tube. Za proizvodnjo različnih kozmetičnih izdelkov imajo v družbi več kot tisoč receptur, od katerih jih je aktualnih okoli 800. Mešanje sestavin za posamezne vrste kozmetičnih izdelkov traja od ure in pol do dobrih sedem ur. Zaradi tehnoloških pogojev ter gostote sestavin in polizdelka samega najdlje traja mešanje zobne paste. Število sestavin v posameznih vrstah kozmetičnih izdelkov je zelo različno, giblje se od deset do 30 ali 40. Najkompleksnejši kozmetični izdelki, ki vsebujejo največ surovin, so kreme, ki jih za nego obraza uporabljajo ženske, pa tudi čedalje več moških. V teh je lahko tudi do 50 različnih sestavin in surovin s točno določenim učinkom na celotno kožo in posamezne dele kože na obrazu.

Henkel Slovenija je del mednarodnega koncerna Henkel, ki spada med najbolj inovativna podjetja na svetu. V podjetju zasledujejo filozofijo, da mora vsak nov izdelek prispevati k vsaj enemu izmed petih osrednjih področij trajnostnega razvoja: energija in podnebje, voda in odpadna voda, materiali in odpadni materiali, zdravje in varnost ter družbeni napredek.

Podjetje Henkel Maribor je bilo v letu 2019 poleg Revoza in Ljubljanskih mlekarn finalist izbora za nagrado Tovarno leta.