TEMELJNA ANALIZA DELNIC NA PRIMERU PODJETJA KRKA, D. D.

Komercialist

Študent: Aleksandar Arandjelović


Aleksandar Arandjelović je diplomant programa Komercialist na Višji strokovni šoli Academia.

Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal Septembra 2010.

PDF

Diplomsko delo Aleksandar Arandjelović

V diplomskem delu predstavljamo osnovne principe investiranja, ki se ne spreminjajo skozi čas. Vrednost je možno oceniti s finančnimi osnovami, čeprav z določeno napako, saj za večino sredstev tržne cene ne morejo dolgoročno odstopati od realnih vrednosti. V diplomskem delu opisujemo metode investiranja na organiziranih kapitalskih trgih, ki temeljijo na finančnih kazalnikih in analiziranju poslovanja podjetij. Omenjene metode se lahko uporabijo za ocenjevanje vrednosti različnih podjetij z določenimi prilagoditvami, kar smo utemeljili in prikazali v aplikativnem delu diplomskega dela na konkretnem primeru vrednotenja delnice Krke, d. d.
Sedanja finančna kriza, ki se je začela konec leta 2007 in ki je tudi prizadela skoraj vse kapitalske trge po svetu, je zopet pokazala, da so tržne vrednosti finančnih naložb odstopale od realnih vrednosti.
Od krize tulipanov (The Tulip Bulb Craze) na Nizozemskem leta 1637 in poka južnomorskega balona (South See Bubble) v Angliji leta 1720, ki sta bili prvi izmed finančnih kriz v zgodovini kapitalizma pa vse do današnjih časov, kapitalski trgi nakazujejo na zmožnost samokorekcije in to pogosto na stroške tistih, ki verjamejo, da trenutek poravnave ne bo nikoli prišel. Obstaja cela vrsta raziskav, ki kažejo na to, da se trgi ne utegnejo vesti stanovitno in da lahko pride do nastanka borznih ali cenovnih balonov. Borzni balon je vrsta investicijskega fenomena, ki demonstrira šibki značaj človeških emocij, nastane pa takrat, ko investitorji nimajo realnih pričakovanj glede prihodnjih vrednosti delnic. Tržne cene delnic se gibljejo preko svojih realnih vrednosti, določenih z osnovnimi značilnostmi poslovanja podjetja.
Postulat pametnega investiranja je, da investitor ne plača za sredstva več, kot so vredna. Na kapitalskih trgih kupujemo finančna sredstva, ker pričakujemo, da bomo od njih prejeli denarni tok oziroma v prihodnosti ustvarili določeni dobiček. Ocenjevanje vrednosti mora imeti podporo realnosti, ki nakazuje, da mora cena, ki jo bomo plačali za določeno sredstvo, odsevati pričakovano ustvarjeni denarni tok.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Aleksandar Arandjelović

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X