Urbanistično prometna zasnova ureditve prometnih površin ob osnovni šoli Pesnica

Gradbeništvo

Študent: Maja Božič


Maja Božič je diplomantka programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala junija 2013.

PDF

Diplomsko delo Maja Božič

Ker se na obravnavanem območju nahaja osnovna šola, se na tem območju zadržuje veliko število otrok. Zagotavljanje njihove varnosti je ena najpomembnejših nalog pri urejanju prometa. Zato je bil namen moje diplomske naloge natančna analiza prometne in urbane ureditve v ožji okolici OŠ Pesnica.

Ustrezna prometna signalizacija, urejene površine za promet, tako cestni kot tudi peš promet ter ustrezna parkirišča in avtobusna postajališča, so pomembni dejavniki, ki vplivajo na prometno varnost. Ustrezna urbana oprema pa vpliva tako na varnost v cestnem prometu, kot tudi na kakovost bivalnega okolja. Podrobna analiza prometnih površin in urbane opreme v okolici OŠ Pesnica je pokazala, da urejenost prometnih površin ne omogoča zadostne prometne varnosti in da bi se le to dalo bistveno izboljšati.

Prav tako je ugotovljeno, da urbana oprema ni poenotena, starejši elementi urbane opreme pa so že dotrajani. Ker se na obravnavanem območju poleg osnovne šole nahaja tudi vrtec, je prometno urbanistično ureditev potrebno urediti predvsem iz vidika varnosti v cestnem prometu.

V diplomskem delu so predlagani ukrepi in rešitve razdeljeni na:

  • ureditev dovozne poti,
  • ureditev parkirnih površin,
  • ureditev prometne signalizacije,
  • ureditev območja omejene hitrosti ter postavitev naprav za umirjanje prometa,
  • ureditev in postavitev urbane opreme.

V prvi fazi je potrebno sanirati poškodovane dele vozišča, pločnike in robnike ter zastarelo in manjkajočo prometno signalizacijo nadomestiti z manjkajočo oziroma ustrezno prometno signalizacijo.

Urbanistično prometna ureditev prometnih površin v okolici osnovne šole Pesnica obsega ureditev povezovalne ceste do OŠ Pesnica, komplet z ureditvijo parkirnih površin, ureditev parkirišča z ločenim avtobusnim postajališčem pod OŠ Pesnica, uvedbo območja omejene hitrosti ter postavitev in ureditev ustrezne urbane opreme.

Ker starši z avtomobili pripeljejo svoje otroke do šole, smo za njihove potrebe pred vhodnim platojem predvideli štiri parkirna mesta, kjer je parkiranje dovoljeno največ 15 min. Parkirna mesta so od vhodnega platoja ločena z leseno ograjo.

Novo parkirišče pred OŠ Pesnica je predvideno predvsem za parkiranje vozil zaposlenih v OŠ Pesnica ter ostalim obiskovalcem tega javnega zavoda. Ureditev parkirnih površin bo znatno pripomoglo k večji varnosti otrok, ki so bili do sedaj izpostavljeni raznim nevarnostim, ki so jih vozniki povzročili pri manevriranju svojih vozil na neurejenem vozišču pred OŠ Pesnica.

Na območju omejene hitrosti (30 km/h) smo predvideli tudi postavitev naprav za umirjanje prometa in z tem na obravnavanem območju zmanjšali verjetnost za doseganje hitrosti, večje od dovoljene. K večji varnosti v cestnem prometu bo pripomogla tudi ustrezna urbana oprema. V okolici OŠ Pesnica smo postavili nove klopi, koše za odpadke, nadstrešnice, stojala za kolesa in cestne svetilke. Predvideli smo tudi zasaditev dreves, vse to pa bo znatno pripomoglo h boljši kakovosti bivalnega okolja.

Nova urbanistično prometna ureditev prometnih površin v okolici OŠ Pesnica bo znatno pripomogla k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Maja Božič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X