Uvajanje aplikativne podpore za pripravo konsolidiranih računovodskih izkazov in pojasnil k računovodskim izkazom na primeru poslovne banke XY

Računovodja

Študent: Nada Ferlič

Nada Ferlič je diplomantka programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala julija 2011.

PDF

Diplomsko delo Nada Ferlič

V zadnjem desetletju se vse bolj kaže potreba po uskupinjevanju oziroma konsolidaciji računovodskih izkazov, tako z vidika zakonske regulative, še bolj pa zaradi potreb poslovodstva po informacijah o premoženjskem in finančnem stanju povezanih podjetij, ki jih potrebuje pri planiranju poslovanja in sprejemanju odločitev.

V diplomski nalogi so predstavljene prednosti uvedbe aplikativne podpore za pripravo konsolidiranih računovodskih izkazov z namenom, da se uporabnikom zagotovijo hitre in natančne informacije o poslovnem in finančnem položaju skupine. Skupina je prevelika in preobsežna, da bi lahko v prihodnosti zagotavljali pravočasne in natančne informacije brez aplikativne podpore.
Na osnovi teoretičnih in praktičnih spoznanj bomo podrobneje predstavili postopek vzpostavitve novega sistema priprave in uvoza podatkov v program, s pomočjo katerega bomo pripravljali konsolidirane računovodske izkaze.

V podjetju smo se odločili za uvedbo aplikativne podpore za izdelavo konsolidiranih računovodskih izkazov in pojasnil h konsolidiranim računovodskim izkazom in s tem sledili zahtevam regulatorja Banke Slovenije, zunanjega revizorja in zahtevam uprave oziroma nadzornega sveta s ciljem nadzora poslovanja. Z uvedbo aplikativne podpore so se poenostavili kompleksni procesi zbiranja podatkov, skrajšal se je čas priprave konsolidiranih računovodskih izkazov, natančno in podrobno se določili vsebina poročanja, omogočen je vpogled v poročila družb na analitičnem nivoju, boljša je preglednost in sledljivost pridobljenih podatkov, hiter je pretok informacij, učinkovitejše je spremljanje poslovanja družb v skupini, zmanjšana je možnost napak in omogočene so podlage za pripravo kvalitetnih analiz in poročil.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Nada Ferlič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X