Vloga upravnika in primer načrta vzdrževanja večstanovanjske stavbe na Kajuhovi ulici

Študent: Luka Zagrajšek


Luka Zagrajšek je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal decembra 2012.

PDF

Diplomsko delo Luka Zagrajšek

Na območju današnje Slovenije je v obdobju od konca 2. svetovne vojne do leta 1985 bilo v večini mest zgrajenih kar nekaj stanovanjskih sosesk z manjšimi, srednjimi in velikimi večstanovanjskimi stavbami. Te so v dobršnem delu precej dotrajane in ne ustrezajo več današnjim standardom. Zaradi tega se je zakonodajalec odločil, da s sprejemom ustrezne zakonodaje na nek način motivira in »prisili« etažne lastnike, da pravzaprav v svojem lastnem interesu poskrbijo za celovitejše vzdrževanje teh večstanovanjskih stavb. Pri tem je določil, da mora takšna stavba ob določenih pogojih imeti upravnika (ta je lahko imenovan tudi kot eden izmed etažnih lastnikov), ki poskrbi za vzdrževanje skupnih delov stavbe.
Vzdrževanje je tako postalo ključna naloga upravnika v sklopu njegove upravljavske funkcije (delitev stroškov obratovanja stavbe med etažne lastnike, administrativno-strokovna dela, pravna opravila, zastopanje proti tretjim osebam itd.).
Diplomsko delo prikazuje postopke, ki so potrebni za izvajanje vzdrževanja večstanovanjske stavbe. Izbran je konkretni večstanovanjski objekt, ki ga upravlja določeno podjetje, registrirano za tovrstno dejavnost. Prikazane so pravne podlage, finančni pogoji, subjekti, ki pri tem sodelujejo in njihova odgovornost. Izbran je primer zamenjave strešne kritine, ki je glede na obseg samega posega in vrednost del kar soliden zalogaj za upravnika in seveda tudi za etažne lastnike.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Luka Zagrajšek

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X