VPLIV GOSPODARSKE KRIZE NA ZAPOSLOVANJE TUJCEV V GRADBENIŠTVU

Gradbeništvo

Študent: Marko Kovačič

Marko Kovačič je diplomant programa Gradbeništvo na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjal septembra 2011.

PDF

Diplomsko delo Marko Kovačič

V Sloveniji se lahko zaposlujejo tujci, in sicer ločimo tujce, ki prihajajo iz držav EU, in tujce, ki prihajajo iz tretjih držav. Največ tujcev se pri nas zaposli iz tretjih držav, in sicer jih največ prihaja iz Bosne in Hercegovine. Največ tujcev je zaposlenih v gradbeništvu, ki je specifična dejavnost, ki je v svojem vzponu v poletnih mesecih, saj je delo odvisno od vremenskih razmer. Poleg tega v samo opravljanje dejavnosti ni potrebno vložiti veliko osnovnega kapitala, zaposli pa se v njej veliko ljudi. Največ tujcev se v Sloveniji zaposluje prav v gradbeništvu.

Kot vse druge dejavnosti pa je tudi panogo gradbeništva zajela kriza. V zadnjem času smo priča propadu velikih gradbenih podjetij. Razlog za propad podjetij je v tem, da vodstvo ni pravočasno zaznalo simptomov krize in ni našlo ustreznih rešitev. Veliko pa je k temu pripomogla tudi svetovna gospodarska kriza.

Postopek zaposlitve tujca je zakonsko predpisan. Tujci dobijo za opravljanje dela v Sloveniji delovno dovoljenje; teh je več vrst in se nanašajo na naravo tujčevega dela. Poleg delovnega dovoljenja mora tujec skleniti tudi pogodbo o delu. Tu pa se velikokrat pojavi problem, saj lastniki podjetij težijo k temu, da zaposlujejo tujce na črno. To pomeni, da goljufajo državo in seveda tudi tujce, saj ti v tem primeru niso zaščiteni in nimajo nobenih pravic iz delovnih razmerij.

Rešitev takega stanja, ki prevladuje predvsem na področju gradbeništva in smo ga z opravljeno raziskavo tudi dokazali, je v tem, da bi morale inšpekcijske službe bolje opravljati svoje delo ter kršitelje ustrezno in takoj kaznovati. Na ta način bi tudi tuji državljani bili bolj zaščiteni in bi posledično imeli zagotovljeno socialno varnost.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Marko Kovačič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X