Video marketing

Internetni marketing z video vsebinami je v vzponu.

Edi Kurnik, komercialist in diplomant Višje strokovne šole Academia ter Miran Bauman, televizijski režiser in študent drugega letnika programa multimediji na Višji strokovni šoli Academia, sta se lotila skupnega projekta produkcije kratkih video spotov in njihove distribucija preko svetovnega spleta.

Predstavljamo njuno zgodbo o uspehu.

Danes tukaj na sedežu Višje strokovne šole Academia predstavljamo zgodbo o uspehu oziroma zgodbo o sodelovanju med dvema študentoma.

Edi Kurnik
Edi Kurnik

Edi Kurnik: Posamezniki vtipkajo v iskalnik Google neko ključno besedo in če se jim pokaže na prvih pozicijah vaš video, ste stoprocentno zadeli z vašim propagandnim sporočilom.

S spletnim marketingom se ukvarjam intenzivno že dve leti.

Miran Bauman: Sem televizijski režiser na RTS-u. Delam že 11 let. Ukvarjam se s produkcijo in režijo televizijskih oddaj.

Glavna tema tega intervjuja vajin skupni projekt. O čem pravzaprav gre?

Edi Kurnik: Sama ideja projekta, ki ga delava z Miranom skupaj, je projekcija
kratkih video spotov in njihova distribucija preko svetovnega spleta.

Iskalni marketing igra v spletnem marketingu silno pomembno vlogo, če ne najpomembnejšo. Treba je vedeti to: če so vaše strani ni mogoče najti,  je isto, kot da ne obstaja na internetu, kot da vas ni. Treba je vedeti tudi to, kako ljudje iščejo. Ljudje namreč ne iščejo po naslovu spletnih strani (npr. babica.com), ampak iščejo določeno storitev oziroma izdelek. Nekdo, ki išče na primer pohištvo ali – bolj konkretno – kuhinjo, išče po terminu “kuhinja” ali “kuhinja Svea” itd.

Miran Bauman
Miran Bauman

Miran Bauman: Moja naloga pri tem projektu je sproducirati te kratke video spote, poskrbeti za vsebino in pripraviti končni izdelek,  ki bo všečen in ki bo pritegnil pozornost obiskovalcev svetovnega spleta.

Edi Kurnik: Nahajamo se na spletni strani aleksa.com in kot vidite, je v Sloveniji najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji google.si. Na 2. mestu je YouTube, na 3. mestu je google.com.

Naša strategja, s katero se mi ukvarjamo pri  načrtovanju teh videov, o katerih govorimo,
da prijavimo naše videe v približno trideset različnih video-sharing strani kot je npr. YouTube.
You tube ni edini, obstaja še mnogo več takšnih spletnih strani. S temi videi dosežemo izredno dobre rezultate na google.com, ki se nahaja na 3. mestu po obiskanosti v Sloveniji.

Kako občutita sinergijo ustvarjalnosti na Academiji?

Edi Kurnik: Zelo zanimivo vprašanje. Že to, da smo tukaj študenti različnih poklicev, pripomore k nekemu sodelovanju, nastaja sinergija. Bi pa povedal še tole: s povezovanjem teh naših različnih poklicev se lahko dosežejo ekstremno dobri rezultati.

Miran Bauman: Predvsem to prepletanje poklicev zna pripeljati do super uspehov. Gre za združevanje, gre za to, da da se jaz na nek način naučim nekaj od Edija, da se Edi zve nekaj o produkciji video spotov.

Edi Kurnik (na iPodu prikaže rezultate iskanja “študij multimedije”): Podatki, ki se nam bodo sedaj prikazali, so črpani iz Googlove podatkovne baze v Ameriki. Kot lahko vidimo, se naš video nahaja na prvem, drugem, tretjem mestu … na osmih izmed prvih deset pozicij.

Prestavimo neko propogandno sporočilo za podjetje. Za primer bom povedal določen hišni servis. Za določene ključne besede lahko na eni strani zagotovimo zelo visoke pozicije tega videa na drugi strani pa tudi njegovo gledanost.

Kot zanimivost lahko povem, ravno par dni nazaj sem delal analizo za videe, ki se nahajajo
v mojih kanalih, da si videe, ki se nahajajo med mojimi kanali, dnevno ogledajo več kot tisočkrat. Tisočkrat na dan si pogledajo te videe! To je poanta cele zgodbe.

Vljudno vabljeni k obisku spletne strani media-marketing.si

Zgodba Edija in Mirana je lep primer uspešnega povezovanja strokovnjakov različnih poklicnih področij. Na Academiji so možnosti za takšen sinergijski razvoj odlične, saj se tukaj srečujejo, spoznavajo in sodelujejo študenti različnih strokovnih področij (ekonomskih, tehničnh, medijskih) kot tudi različnih izobrazbenih ravni (višješolski, visokošolski in magistrski študij).

DELI
Prejšnji članekUči se in delaj
Naslednji članekPrihodnost razvoja spletnih aplikacij
Nina Čreslovnik

Intervju je bil posnet junija 2008 v prostorih Academie v Mariboru.

Nina Čreslovnik, ki je vodila intervju, je študentka medijskih komunikacij.

Milan Dragojevič

Milan Dragojevič, ki je predstavljen video posnel in zrežiral, je študent drugega letnika multimedijev na Višji strokovni šoli Academia. Pišete mu lahko na email milandragojevic5@gmail.com ali ga pokličete na tel. 031 528 164. Več na spletni strani www.snemanje.net.