POSLOVNI NAČRT PODJETJA KACJAN, D. O. O., Z RAZISKAVO ZADOVOLJSTVA INŠTALATERJEV O PONUDBI MATERIALA ZA STROJNE INŠTALACIJE

Komercialist

Študent: Oto Kacjan

Oto Kacjan je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal oktobra 2008.

PDF

Diplomsko delo Oto Kacjan

Zamisel za izdelavo diplomskega dela se nam je porodila pri predmetu Podjetništvo, saj smo sami v tovrstnem poslu in smo želeli vsakodnevne izkušnje povezati s teoretičnim delom. Z diplomskim delom smo ugotovili pomembnost načrtovanja poslovanja že od podjetniške ideje naprej. V veliko pomoč nam je bil za izpit pri predmetu Podjetništvo izdelan poslovni načrtkot pripomoček za odločanje pri nastajanju in vodenju podjetja pri rasti.

Poslovno načrtovanje v podjetju Kacjan, d. o. o., ima velik pomen, saj smo z načrtovanjem oblikovali cilje in strategijo podjetja, raziskali in analizirali trg, kupce, konkurenco, tržne možnosti in ovire, določili tržne cilje in tržno strategijo ter obseg prodaje in poslovanja.

Ugotovili smo pomembnost pretoka informacij v trikotniku dobavitelj–trgovina–kupec. V raziskovalnem delu smo ugotavljali zadovoljstvo svojih ključnih kupcev s prodajnimi in poprodajnimi dejavnostmi, kar je osnova za oblikovanje poslovne in tržne strategije. Poslovno načrtovanje kaže, da je poslovna ideja o samostojni dejavnosti tudi poslovna priložnost, obenem pa je v pomoč pri primerjavi med zapisanimi željami ter doseženim stanjem in potrebnimi ukrepi v primeru odstopanj.

Pričujoča diploma je izraz dolgoletne želje po pridobitvi višje šolske izobrazbe. Z vestnim delom in marljivim študijem je avtor diplomskega dela naposled dosegel svoj cilj, kateremu pritiče še zadnjih nekaj besed v tem besedilu. Zamisel o temi diplomskega dela se je porodila pri predmetu Podjetništvo, in ker je avtor dejaven v tovrstnem poslu, si je želel izkušnje povezati s teoretičnim delom. Med izobraževanjem na Academii je želel pridobiti nova znanja, ki bi mu pomagala pri vsakdanjem delu.

V diplomskem delu smo poglobljeno uporabili metode tržnega raziskovanja in analiziranja, s poslovnim načrtom pa preizkusili poslovno idejo, dokazali, da je to tudi poslovna priložnost in da je izdelan poslovni načrt neposredno uporaben v primeru uresničenja poslovne priložnosti.

V diplomskem delu smo izdelali načrt poslovanja podjetja Kacjan, d. o. o. Podjetniška ideja se je porodila že pred leti, ko si je njen nosilec zaželel spremembe v poslovnem življenju. O ideji je dolgo premleval in jo dopolnjeval in šele priprava poslovnega načrta pri predmetu Podjetništvo je vodila tako daleč, da je bila prvič podana na papir, naposled pa v obliko, kakor je obdelana v tem diplomskem delu.

Avtor diplomskega dela vrsto let dela na področju prodaje inštalacijskega materiala, tako da ima na tem področju mnogo izkušenj. Prav tako pozna težave v tem poslu; ena teh je, da trgovci pogosto težijo k hitremu zaslužku oziroma stremijo k veliki razliki med nabavno in prodajno ceno.

V svojem poslovnem načrtu želimo premostiti velike cenovne prepade z motom:

Kakovost pri nas ni draga!

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Oto Kacjan

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X