Poslovni zajtrk Academie z Aljošo Bagolo – četrtek, 28. september 2023 ob 10. uri

V sodelovanju s Skupnostjo višjih strokovnih šol Republike Slovenije in  v okviru aktivnosti Erasmus+ projekta EU-READ&ART vas vljudno vabimo na Poslovni zajtrk Academie z Aljošo Bagolo: Branje in gibanje – dvojna moč za zdravje duha in telesa.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje v publikaciji Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji zaskrbljujoče ugotavlja, da se je v  v obdobju od leta 2008 do leta 2015 število prvih obiskov otrok in mladostnikov zaradi duševnih in vedenjskih motenj izrazito povečalo, na primarni ravni za 26 %, na sekundarni pa za 70 %.

Zaskrbljujoč pa je tudi porast porabe zdravil za zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj pri osebah, mlajših od 20 let, saj se je ta v obdobju od leta 2008 do leta 2015 povečala za 48 %, med mladostniki od 15. do 19. leta starosti je bila leta 2015 za 73 % večja kot leta 2008.

Vzroki zanje so so podobni kot pri odraslih – reakcije na hud stres in prilagoditvene motnje, druge anksiozne motnje, depresivne epizode in motnje hranjenja.

Na tokratnem Poslovnem zajtrku Academie bodo izkušnje in znanje z nami delili predstavniki NIJZ, študenti športniki Academie in Aljoša Bagola.

V spletni knjigarni Bukla so zapisali: Aljoša je diplomirani komunikolog Fakultete za družbene vede, s katero je vrsto let sodeloval tudi kot predavatelj. Je priznan svetovalec na področju kreativnosti, razprodan predavatelj na področju sodobnega duševnega zdravja, priljubljen kolumnist in medijski komentator.

Po obdobju izgorelosti je začel tip(k)ati za srečo in nastala je še ena pronicljiva mojstrovina, polna navdihujočih življenjskih zgodb in vratolomnih jezikovnih vragolij. Pomagala vam bo prepoznati srečo v njenih številnih odtenkih – z zdravim sprejemanjem svojih temnih plati in pogumnim uresničevanjem svoje edinstvenosti.

“Sreče žal ne moremo kupiti na kilogram in gnanje za srečo je zgolj brezciljno pehanje. Naša sreča ni odvisna od tega, kako uspešni smo v posnemanju uspeha, ciljev in želja drugih. Odvisna je zlasti od našega poguma in odločenosti, da si priznamo in sprejmemo svoje temne plati, svoje pošasti iz globin, ter jih zdravo priključimo svoji celovitosti, saj pomirjenost izvira iz poznavanja samega sebe. Le tako lahko odkrijemo in uresničimo svojo edinstvenost – svoje bistvo.” Aljoša Bagola

Program dogodka

10:00 Dobrodošlica z zajtrkom

10:30 Uvodni pozdrav in predstavitev Erasmus+ projekta EU-READ&ART

11:00 Predavanje: Srečo, prosim | Aljoša Bagola

11:45 Predavanje NIJZ: Duševno zdravje mladih stanje in preventivni programi

12:30 Okrogla miza: Šport in študij – predstavitev perspektivnih športnikov študentov

13:15 Mreženje ob prigrizku

Vabljeni, da se nam pridružite na poslovnem zajtrku z izjemnimi gosti, v četrtek, 28. septembra, od 10.00 do 14.30, v prostorih Višje strokovne šole Academia Maribor, Glavni trg 17B v Mariboru. Udeležba je brezplačna.

Prijava na dogodek

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X