Strokovna ekskurzija študentov medijske produkcije na 59. beneški bienale

Medijska produkcija

V soboto, 11. junija 2022 so se študenti medijske produkcije v zgodnjih jutranjih urah odpravili na ogled ene največjih svetovnih predstavitev dosežkov sodobne umetnosti, bienale v Benetkah z naslovom “Milk of dreams”.  Letošnji že 59. bienale šteje tudi kot največji bienale doslej z kar več kot 200 sodelujočimi umetniki, slovenski paviljon pa zastopa slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja.


59. mednarodna umetniška razstava beneškega bienala z naslovom Mleko sanj je vrata javnosti odprla v letu 2022 odprla v soboto, 23. aprila ter bo na voljo za ogled do nedelje, 27. novembra v Giardiniju in Arsenalu; kustosinja razstave je Cecilia Alemani, organizira pa jo beneški bienale pod vodstvom Roberta Cicutta.

 

 

Letošnji bienale se osredotoča predvsem na tri tematska področja: predstavo teles in njihove metamorfoze, odnos med posamezniki in tehnologijami ter povezavo med telesi in Zemljo.”

 

 

“Naslov knjige Mleko sanj izhaja iz knjige Leonore Carrington (1917-2011), v kateri nadrealistična umetnica opisuje čarobni svet, v katerem se življenje nenehno spreminja skozi prizmo domišljije,”

Tako je naslov letošnjega bienala opisala umetniška direktorica Cecilia Alemani. Meni, da Benetke v času bienale postanejo kraj, v katerem se lahko vsakdo spremeni, preoblikuje ali postane nekaj ali nekdo drug. “Mleko sanj” je bilo zasnovano in organizirano v obdobju izjemne nestabilnosti in negotovosti, saj je njegov razvoj sovpadal z izbruhom in širjenjem pandemije Covid-19. Beneški bienale (La Biennale di Venezia) je bil prisiljen to izdajo prestaviti za eno leto, kar se je od leta 1895 zgodilo le med enkrat – med obema svetovnima vojnama.

 

 

Razstave potekajo v osrednjem paviljonu (Giardini) in v Arsenalu, na njej pa sodeluje 213 umetnikov iz 58 držav; 180 od njih bo na mednarodni razstavi sodelovalo prvič. 1 433 razstavljenih del in predmetov ter 80 novih projektov je zasnovanih posebej za bienale.

“Številna dela so nove produkcije, ustvarjene posebej za to izdajo. To je pomemben znak in dokaz velike pozornosti, ki jo namenjamo novim generacijam umetnikov.

Umetnine sodelujočih umetnikov si lahko ogledate na sledeči povezavi

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X