Študentje prvega letnika Medijske produkcije na ogledu razstave študijskega kolega Luke Hernete v Umetnostni galeriji Maribor

Fotografija

Študentje prvega leta programa Medijska produkcija so si v Umetnostni galeriji Maribor ogledali razstavo študenta drugega leta študija medijske produkcije – modul Fotografija Luke Herneta: Bežim, vendar ostajam | I run, but I stay.

V UGM so zapisali: “Fotograf Luka Hernet se na svoji prvi samostojni razstavi predstavlja s fotografskimi podobami domačega mesta. Maribor odstira v novi luči.  Če nam je Maribor na fotografiji znan v skrajnostih globoko-kontrastne črno-bele fotografije Mariborskega kroga (Ivan Dvoršak, Janko Jelnikar, Zmago Jeraj idr.) ali visoko-saturiranih spoliranih turističnih podob, nam Hernet Maribor ponudi v pastelni paleti in razpršeni luči namenoma presvetljene fotografije.

Čas – ura v dnevu, letni čas ali patina desetletij – pomembno zaznamuje barvno shemo Hernetove fotografije. Sonce najvišje na sinje modrem ali sivo-oblačnem nebu, od vremenskih vplivov zbledele barve fasad in drugih objektov, vse od živozelenih pomladih lističev do rumeno požgane trave in rjave zimske suše golega drevja. Fotografije so nastale v času, ko je bilo javno življenje povsem ustavljeno in ko so bila potovanja, tudi čisto blizu, nemogoča. Takrat smo mnogi odkrivali domače okolje – in ga včasih videli povsem na novo, iz druge perspektive.

»Fotografije so beg iz udobnega, domačega okolja. Kljub temu, da je to mesto moj dom, sem si takrat želel pobegniti nekam drugam. Te fotografije so moj beg.« Rezultat je zanimiva vaja v slogu – poiskati tujost v domačem okolju, zamisliti si situacijo v drugi realnosti, preslikati znan prizor v drug svet, pobegniti, a stati na mestu. »V seriji sem želel fotografirati objekte – stanovanjske, industrijske, športne, komercialne – kakor da so v drugem kraju. Recimo v nekakšni industrijski coni Amerike ali blokovski utopiji v Angliji.« Predvsem za Mariborčane so Hernetove fotografije tako lep souvenir, razglednice iz tujih krajev, ko je naše mesto v času pandemije skozi Hernetov objektiv potovalo daleč stran.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X