Študentka inženirka fotografije leta 2021 je Ines Jemenšek

Fotografija

Priznanje za študentko leta 2021 programa Medijska produkcija – modul Fotografija je v študijskem letu pridobila Ines Jemenšek, ki je najuspešnejše in najhitreje opravila obveznosti višješolskega strokovnega programa Medijska produkcija generacije 20192021.

1. Kaj Vam pomeni naziv Študentka Fotografinja leta 2021?

“Ta naziv me je zelo presenetil, saj tega sploh nisem pričakovala.”

2. Zakaj ste izbrali študij na Višji strokovni šoli Academia Maribor?

“Končala sem Srednjo šolo za oblikovanje Maribor (SŠOM) – program medijski tehnik in že s pridobljeno maturo sem imela nekaj fotografskih razstav.

Želela sem spremeniti smer izobraževanja. Zato sem se vpisala na arhitekturo, vendar tam nisem bila sprejeta, nato pa sem na Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) želela študirati informatiko. Tudi tam mi zaradi napornega urnika ni uspelo. 

Moj naslednji korak je bil študij na IAM v Ljubljani ali študij na Academii v Mariboru. Odločila sem se za slednjega, saj bi s študijem na IAM imela večje stroške.”

3. Kaj Vas pri študiju najbolj veseli?

“Program, ki sem jo izbrala, je zelo raznolik. Pri predmetu Fotografija sem uživala ob vajah inštruktorja Daniela Perdiguera predvsem zaradi velike količine terenskega dela, saj tudi sama zelo rada potujem.

Zaradi odličnega odnosa ter takojšne pomoči in podpore je bil tudi predmet Avdio-Video produkcija pri vajah inštruktorja Samirja Bajrića zelo zanimiv in poučen.

Vključeni smo bili tudi v obštudijski študentski projekt “Estetska orodja”, kjer smo spoznali veliko zgodovine o sliki oz. fotografiji, ugotovili smo tudi, kako se današnje delo fotografa razlikuje od fotografiranja nekoč ter se preizkusili v samoportretih.”

4. Kako Vam študij na Academii pomaga pri Vašem kariernem in osebnem razvoju? Kje se vidite po diplomiranju?

“Zagotovo imam večjo samozavest, kar je rezultat spoznavanja novih ljudi v sklopu študija ter fotografiranja, tudi pred kamero sem nastopala veliko več kot prej. Velik vpliv so pri tem v sklopu praktičnega izobraževanja imeli predvsem samoportreti, saj se pred tem 2 leti nisem fotografirala, danes pa mi to ne predstavlja težave. 

Tudi temo diplomskega dela imam že izbrano. Odločila sem se, da si bom postavila izziv. V diplomski nalogi ne bom zaobjela samoportretov, temveč bom predstavila Plečnika, natančneje arhitekturno fotografijo.”

5. Kaj bi svetovali bodočim študentom za uspešen študij?

“Bodočim študentom bi svetovala, da naj delajo sproti, saj to res šteje! Tudi priprava je pomembna. Predvsem pa ne zamujati predavanj, saj se že med predavanji naučiš polovico potrebne snovi za izpit, da bo ta na koncu opravljen zares uspešno.”

6. Zakaj je pomembno, da dober fotograf pridobi formalno izobrazbo?

“Formalna izobrazba je zelo koristna, sploh v takšnih smereh kot je moja. Z formalno izobrazbo ter dovoljšnimi izkušnjami lahko postaneš tudi mentor, in tako drugim – mlajšim – ljubiteljem te stroke pomagaš pri praktičnem izobraževanju.

Še danes me nekateri posamezniki sprašujejo, kdaj jih bom vključila v svoje fotografije.”

7. Kaj še počnete ob študiju?

“Ob študiju še opravljam študentsko delo, sicer pa fotografiram manjše dogodke, od rojstnih dni do koncertov, uživam pa tudi v pohodništvu in kolesarjenju.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X