Sven Hojs: Študent športnik programa Medijska produkcija

Grafično oblikovanje

Sven Hojs je študent Academie s statusom športnika perspektivnega razreda.  Vpisan je v študijski program Medijska produkcija, modul Grafično oblikovanje. Profesionalno se udejstvuje v borilnih veščinah, podrobneje v kikboksingu ter taekwondoju. 

V obeh disciplinah dosega odlične rezultate:

V Taekwondoju:

  • 1. mesto na Evropskem pokalu v Budimpešti, na Madžarski,
  • 2. mesto na svetovnem prvenstvu v Dublinu, v Irski,
  • 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Inzellu, v Nemčiji,
  • 3. mesto na svetovnem prvenstvu v Mariboru.

V Kickboksingu:

  • 1. mesto na svetovnem prvenstvu v Dublinu, v Irski,
  • 1. mesto na Svetovnem pokalu v Innsbrucku, v Avstriji,
  • 1. mesto na Evropskem pokalu v Karlovacu, na Hrvaškem,
  • 3. mesto na evropskem prvenstvu v Gyoru, na Madžarski,
  • 3. mesto na evropskem prvenstvu v San Sebastianu, V Španiji.

K udejstvovanju v športu sta ga motivirala starša. Kot otroka sta ga želela vpisati v športno aktivnost, istočasno se je v njihovem domačem kraju odprl tudi Taekwondo klub, v katerega se je Sven tudi včlanil. Trenutno se je uvrstil v člansko selekcijo Slovenije in njegov glavni cilj v bližnji prihodnosti je osvojiti medalje na najvišjih tekmovanjih v njegovih disciplinah.

Negov običajen delovnik se je v času pandemije Covid-19 zelo spremenil, tudi težje se usklajuje s partnerji za trening. Po navadi je treniral dva krat na dan. Sedaj so tekmovanja, zaradi ukrepov proti širjenju nalezljivih bolezni, zaustavljena in trenira enkrat dnevno, vsak dan, razen ob nedeljah. Tako se njegov dan začne z zdravim zajtrkom in dopoldan uredi aktualne študijske obveznosti. Sledi kosilo, po tem se udeleži predavanj. Po predavanjih opravi reden trening in počasi zaključi dan.

Ob sobotah, ko ni predavanj trening opravi dopoldan, poldan pa čas posveti počitku. Ob nedeljah del dneva posveti projektnim nalogam študija, preostali čas je namenjen aktivni regeneraciji telesa (stretching, tek ali kolesarjenje).

Zakaj ste se odločili za ta program in to šolo?

V 4. letniku srednje šole sem se navdušil za grafično oblikovanje. Po krajšem raziskavanju sem  ugotovil, da mi bo Academia nudila v redu izobrazbo za opravljanje tega poklica.

Kako usklajujete športne in študijske obveznosti?

Za študijske obveznosti si po navadi vzamem čas v dopoldnevu, treninge opravim popoldan. Sedaj, v času korone, je to mogoče. V času rednih tekmovanj in treningov ostane veliko manj časa za študij.

Kaj je vašem mnenju prednost športnika pri študiju?

Športniki vedo, koliko truda se zahteva za uspeh in za oblikovanje delovnih navad.

Po opravljenem študiju želi Sven ostati aktiven v profesionalnem športu, kot tudi opravljati poklic grafičnega oblikovalca.

Ostalim študentom in študentkam Academie svetuje, da posvetijo vsaj eno uro na dan sebi in naredijo nekaj za svoje telo. Opozarja, da brez zdravega telesa posledično pade tudi koncentracija, ki jo potrebujemo za študij.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X