Erasmus+ pripravništvo na Academii v času pandemije koronavirusa COVID-19

Komercialist

Študent: Darina Krystýnová

Sem Darina in sem v zadnjem letniku magistrskega študija na Češkem. V tem študijskem obdobju morajo vsi študenti opraviti prakso v izbranem podjetju ali organizaciji. Ker zelo rada potujem in sem se že udeležila dveh izmenjav preko Erasmus+ na Norveškem in Portugalskem, je bilo zame več kot očitno, da bom tudi tokrat prakso opravljala v tujini.

Običajno postopek odhoda v tujino vključuje precejšnjo količino papirjev, komunikacijo z institucijo in nekaj ur iskanja najboljše nastanitve. Glasno sem razmišljala: “seveda, to je enostavno, to poznam že iz prejšnjega Erasmus+”. Seveda bi bilo enostavno, če ne bi bilo to leto 2020. Moj prvotni načrt je bil, da grem na prakso v marcu ali aprilu 2020. No, nič ni šlo tako, kot sem mislila. Vse države izven Evrope so zaprle svoje meje in postale nedosegljive. Hkrati je bilo potovanje iz ali v mojo državo popolnoma prepovedano in moja univerza je odpovedala vse mobilnosti. Nihče ni vedel, kako dolgo bodo takšne razmere trajale. Možnosti za odhod na prakso v tujino praktično ni bilo.

Vendar sem se odločila, da počakam na naslednje študijsko leto. In uspelo je! Poleti so bile sproščene vse omejitve in začela sem načrtovati, kam oditi. Slovenijo sem prej že obiskala, vendar mi je vseeno manjkalo nekaj krajev, ki sem si jih zelo želela obiskati. Prav tako je bila to država na zelenem seznamu za potovanja, zato se mi je zdela prava izbira!

Vse je šlo gladko do trenutka, ko je Slovenija na seznamu postala oranžna. To je pomenilo, da sem morala za 14 dni v karanteno. Na univerzi sem hitro končala vse postopke, spakirala vse potrebno in sem se odpravila na pot. Na srečo je zame karantena hitro minila tako, da sem bila končno pripravljena na ponovno raziskovanje Slovenije! V preostalih poletnih dneh sem uživala na slovenski obali. Prav tako sem obiskala čudovita slovenska gorska območja s slapovi, jezeri in rekami. Poleg tega sem se lahko odpravila tudi na potovanje v nekaj italijanskih in avstrijskih mest.

Čeprav so se ukrepi omejevanja potovanj spet pojavili v začetku jeseni, sem imela priložnost obiskati marsikaj. V tem obdobju prakse sem bila vesela, da sem lahko odkrivala več o Mariboru. Predvsem njegovo slikovito okolico, ki jo lahko dobro vidimo tudi z vrhov lokalnih gričev.

Zahvaljujem se Višji strokovni šoli Academia, da so me toplo sprejeli v svojo ekipo, pa tudi  za priložnost opravljanja pripravništva v tem zapletenem času. Na koncu lahko rečem, da sem izvedela veliko novega, uživala sem v svojem bivanju tukaj in z veseljem se bom spet vrnila.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.