Maribor skozi Onatove oči, Erasmus+ študent iz Turčije

85

Vedno sem vedel, da je avantura v tujini najboljši način za učenje in zato sem se prijavil za program izmenjave Erasmus+. Zdaj, po skoraj enem mesecu v Mariboru, lahko rečem, da je bila to ena najboljših odločitev, ki sem jih naredil v svojem življenju. Moje ime je Onat Kivanc in sem študent iz Turčije na Višji strokovni šoli Academia v Mariboru.

Ko sem se odločil, da bo leto 2019 leto študija v tujini, sem začel iskati različne možnosti in destinacije za odhod v inozemstvo. Res je, da Slovenija ni najbolj znana ali najbolj priljubljena destinacija turških študentov, ki običajno gredo v Veliko Britanijo, Španijo ali celo v Nemčijo, ker imajo nekateri tam družino, vendar me ni bilo strah možnosti za selitev v Slovenijo, še posebej pa v Maribor, povsem drugačno študijsko okolje.

Na spletu sem poiskal mnenja drugih Erasmus študentov o Mariboru in našel veliko dobrih ocen ter izkušenj. Tako sem se odločil, da naredim korak naprej in se prijavim za to destinacijo. V tistem trenutku sem vedel, da najboljše še le prihaja.

Ko sem prišel v moje novo mesto, ki se nahaja na severu države skoraj na meji z Avstrijo, sem v prvem tednu poskušal rešiti vse birokratske postopke in pravne dokumente ter že od začetka začel uživati v študentski izkušnji brez kakršnih koli skrbi.

Moram reči, da sem zelo vesel, da sem spoznal tako neverjetno osebje mednarodne pisarne. Predvsem moram izpostaviti Argelia in Mateja, ki sta mi pomagala pri vseh birokratskih postopkih in mi dala vse potrebne informacije za pridobitev ugodnosti za študente, kot so kuponi za hrano. Zahvaljujoč njiju sem dobil dober prvi vtis o instituciji. Drugo pomembno dejstvo je, da sem se v prvih dneh naučil uporabljati študijsko spletno platformo. Čeprav še vedno nisem 100% seznanjen z vsemi splošnimi stvarmi, je zadeva precej logična, zato upam, da jo bom kmalu popolnoma obvladal.

Bivam v Meljski rezidenci, v bližini avtobusne postaje. V njej ni preveč študentov, vendar moram reči, da smo že zdaj skoraj kot družina. Še posebej sem hvaležen za našega najemodajalca g. Darja, ki nam je kot oče. Pomaga nam pri vseh težavah, ki jih imamo v zvezi s sobo, svetilkami, kuhinjo itd. Naše bivališče ima tudi klet, ki jo večinoma uporabljamo za zabave, lep vrt za druženje ob sončnih dnevih in zasebno parkirišče v primeru, da najamemo avtomobile za izlete. Čeprav je moj dom malo oddaljen od mestnega središča, približno 2 km, nam to ne predstavlja težave, ker imamo zelo blizu Lidl in lahko kadarkoli dobimo kar potrebujemo.

Do sedaj sem prisostvoval pri pouku poslovnega prava in nemščine, pri čemer sta oba predmeta izpolnila moja pričakovanja. Veliko smo se naučili, predvsem iz nemščine, kjer je bil naš predavatelj zelo koristen in prijazen.

Študentsko življenje v Mariboru je res intenzivno, še posebej za Erasmus študente, kar nisem pričakoval, preden sem prišel sem. Če ste aktivna oseba, vedno obstajajo dejavnosti, izleti ali zabave, ki jih organizira ESN organizacija. Do sedaj sem imel čudovite izkušnje v Mariboru, zato bom poskušal čim bolj uživati in izkoristiti to priložnost.