Academia Magazine // Informacije iz tuje roke

Članek je bil objavljen v Academia Magazine septembra 2017

Višja strokovna šola Academia je v šolskem leto 2016/2017 prvič omogočila vpis tudi mednarodnim študentom. Z nami sta delila svojo izkušnjo: Surabhi Adhikari in Santosh Rupakheti, študenta programa Ekonomist (Turizem) in Strojništvo iz Nepala.

Ali vaju je selitev v popolnoma novo okolje in študij na VSŠ Academia kaj spremenil? Kakšna oseba si bil/a preden si prišel/la v Slovenijo in kakšna oseba si postal/a odkar živiš tukaj?

Santosh in Surabhi: Misliva, da naju je izkušnja življenja v tujini spremenila v pozitivnem smislu.

Santosh: Najbolj pomembno je, da sem postal zelo samostojen.

Surabhi: Ja, tukaj je drugače kot doma, ker smo prisiljeni sami poskrbeti zase. Poleg tega, da sem postala samostojna, sem pridobila tudi na samozavesti, saj sem doma bila precej negativna glede sebe. Tukaj moram veliko stvari narediti sama. V bistvu sem tako ugotovila, da pravzaprav zmorem vse. Dobila sem »trdo kožo«, postala sem močnejša. Santosh je postal močnejši v fizičnem smislu, zaradi študentskega dela. (Smeh) 

Kako se vama zdi Maribor kot mesto?

Surabhi in Santosh: Maribor naravnost obožujeva, ker je majhen, miren in čist. Všeč nama je, da se v njem ne gnete ljudi. Najraje imava reko Dravo, je čudovita. Mimogrede, ali ste vedeli, da je ime “Drava” izvira iz sanskrtske besede?

Surabhi: Ko je Santosh razmišljal o študiju v tujini, sprva nisem niti pomislila, da bi šla z njim. Toda ko mi je povedal, da gre v Slovenijo in sem državo preverila na Googlu in tako še sama dobila željo po odhodu. Všeč mi je varnost, majhnost in čistoča mesta, in res cenim mir tukaj.

Kaj je bil glavni motiv, da sta se odločila za študij na VSŠ Academia?

Santosh: Želel sem spremembo, zato sem se odločil, da poizkusim srečo v tujini. ZDA se mi ni zdela dobra možnosti, saj se mi zdi preveč izumetničena. Želel pa sem študirati strojništvo. Tako se mi je Academia zdela najboljša možnost: ponuja dober študij in hkrati življenjski slog, ki sem si želel.

Surabhi: Kot sem rekla, po tem, ko je Santosh omenil, da si želi študirati Sloveniji, sem hotela iti z njim. Starši mi nikoli ne bi dovoliti, da študiram v sama v tujini, vendar se jim je ideja, da grem v Slovenijo z družinskim članom (bratrancem), zdela sprejemljiva. Ko sem pokazala program in opis Slovenije svojemu očetu, se je takoj strinjal. Odločila sem se za drugo smer študija kot Santosh, saj me zanimata ekonomija in turizem.

Kaj so pozitivne strani študija na VSŠ Academia in kaj bi označila kot negativne?

Santosh in Surabhi: Glede študija nisva imela nobenih posebnih pričakovanj. A vendar sva bila ob prihodu pozitivno presenečena. Najbolj so nama všeč predavanja. V Nepalu se študentje morajo za izpite »piflati«, profesorji so na predavanjih samo berejo iz njih. Nihče nam ni ustrezno razložil snovi. Na VSŠ Academia predavatelji prosto govorijo in dajejo praktične nasvete iz lastnih izkušenj. Zaradi tega rada obiskujeva predavanja. Prav tako vsi zelo dobro govorijo angleško. Tukaj sva z namenom, da bi bila uspešen pri študiju, zato so dobre ocene zelo pomembne.

Ali imata kakšne hobije? Kako preživljata prosti čas?

Surabhi: Ponavadi ostajam doma in kuham nepalsko hrano, gledam različne filme in se učim. Oba rada pohajkujeva po mestu, zlasti v bližini reke Drave. Načeloma ne hodim okoli brez Santosha.

Santosh: Tudi jaz rad gledam filme, še bolj pa nogometne tekme, ki jih ponavadi spremljam po  televiziji s cimri. Odkar sva prišla v Slovenijo, je še Surabhi začeli spremljati nogomet. (smeh) Jaz in moj prijatelj sva si pred kratkim kupila kolo in začela raziskovati Maribor. Zraven tega sem našel tudi študentsko delo.

Kakšen nasvet bi dala bodočim študentom VSŠ Academia? Kaj naj pričakujejo?

Surabhi: Če je mogoče, se nauči vsaj nekaj besed slovenskega jezika pred prihodom v Slovenijo.

Santosh in Surabhi: Meniva, da je Slovenija dobra izbira za študij. Če želiš resno študirati, potem se vpiši na VSŠ Academia.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X