Blog študenta gradbeništva na praktičnem izobraževanju v Nemčiji

282
Vir: http://www.bauingenieure-muenchen.de/projekte/hotels/24-mandarin-oriental-muenchen.html

Od septembra 2017 sem opravljal strokovno prakso v okviru programa Erasmus+ v Nemčiji. Prakso je potekala v podjetju SBP Gmbh München, ki se ukvarja z vodenjem gradbenih del, nadzorom gradbišč, pripravo projektne dokumentacije, izdelavo načrtov, notranjo in zunanjo arhitekturo.

Podjetje zaposluje 18 ljudi, od tega je 15 inžinirjev arhitekture in gradbeništva. V podjetju sva trenutno tudi 2 praktikanta študija gradbeništva.

Po sprejemu v podjetje so mi predstavili naravo in način dela v podjetju, ter me dodelili k arhitektu Christianu. S Christianom vodiva trenutno kar nekaj gradbišč oz. gradbenih del, pri teh se ukvarjam z projektno dokumentacijo, izdelavo načrtov, nadzorom na gradbišču, potrjevanjem gradbenih računov ter stroškov. Sčasoma mi je „mentor v podjetju“ dodelil vedno večjo vlogo, vodil sem že tudi sam svoj projekt od začetnih faz pa vse do izpeljave projekta.

Risanje načrtov sem opravljal z programom Archicad, katerega sem zaradi dobrega predznanja Autocad-a, in vedno težjih načrtov vedno bolj obvladal. Pri nadzoru stroškov gradbišča smo s sodelavci uporabljali program California, s katerim smo lahko primerjali stroške posameznih del od gradbišča do gradbišča, in imeli s tem boljši nadzor cen na trgu.

Do sedaj sem z inžinerskimi deli pomagal pri rekonstrukciji oz. obnovi 6. nadstropja priznanega hotela v Münchnu, pri rekonstrukciji poslovnih prostorov podjetij, z možnimi rešitvami pomagal pri načrtovanju nove restavracije s francosko prehrano v središču Münchna, bil udelezen pri nadzoru ter pri kakovostnem prevzemu obnove znane stavbe. Pri omenjenih projektih je moje delo obsegalo pripravo dokumentacije, nadzor na gradbišču in potrjevanje gradbenih stroškov.

Iskreno povedano sem pred začetkom prakse v tujini bil malo skeptičen kako bo to vse potekalo, vendar sedaj na koncu lahko rečem, da se mi je praksa v tujini zares obrestovala in izplačala. Dobil sem nova znanja, vpogled kako izgleda stvar v tujini, ter predvsem vpogled v zakulisje gradbišča, kakšna vsa dela so potrebna za izvedbo projekta. Praksa mi je bila omogočena s strani Višje strokovne šole Academia.

Prakso v tujini, vsem ki o tem razmišljate, res toplo priporočam, saj z njo dobiš dragocene izkušnje, ki ti tako v Sloveniji kot tudi v tujini lahko zelo koristijo.

Jan Kogelnik, študent programa Gradbeništvo Višje strokovne šole Academia Maribor