Mobilnost osebja iz Jordanije

59

V okviru programa Erasmus + KA1 ICM (International Credit Mobility) sem se udeležil izobraževalne izmenjave na Višji strokovni šoli Academia Maribor v Republiki Sloveniji. To je bila zagotovo ena izmed najbolj izjemnih priložnosti, v katerih sem imel privilegij sodelovati. Imel sem odlično priložnost, s katero sem izboljšal in še dodatno razvil svoje poklicne in osebne izkušnje ter veščine na področju mednarodnega sodelovanja in razvoja projektov Erasmus + z namenom vzpostavitve in krepitve akademskega sodelovanja med Višjo strokovno šolo Academia Maribor in Univerzo znanosti in tehnologije v Jordanu.

Ob prihodu na letališče na Dunaju sem se zgodaj zjutraj z vlakom ÖBB odpeljal do Gradca; glavnega in največjega mesta na Štajerskem, zelenega in močno gozdnatega območja ob reki Muri. Zvečer sem se odpravil na sprehod in začelo je deževati. Bil sem 5 minut stran od mojega hotela v bližini EuroPlatza ob centralni železniški postaji in na srečo sem našel SPAR in kupil dežnik, da sem se lahko vrnil nazaj.

Naslednji dan sem se z vlakom peljal proti Mariboru; lepo, privlačno in umirjeno mesto, s svojo dobro geostrateško lego, je eno najbolj kulturnih in gospodarskih središč Slovenije. Maribor ima veliko naravnih zelenih površin in osupljivo reko Dravo, ob kateri lahko uživate v izjemnih prizorih, ko se sprehodite po številnih mostovih nad reko, ki povezujejo obe strani mesta. Še posebej lepo je zgodaj zjutraj in v času sončnega zahoda. Maribor leži v neposrednem stiku z okolico Alp, ima nizko okoljsko obremenitev in učinkovito ter modernizirano omrežje avtobusnih prevozov.

Na VSŠ Academia sem preživel dragocene dni. Raziskal in preučil sem več brošur in priročnikov, povezanih z različnimi projekti Erasmus + s poudarkom na krepitvi zmogljivosti v visokošolskih projektih (CBHE). Skupaj z osebjem Academie smo razpravljali o teh projektih in z njimi povezanimi postopki ter o uspehu, ki je bil dosežen s pametnim delom, zavezanostjo k jasnim delovnim standardom in dobrim praksam.

Na podlagi tega sem napisal predlog za obsežen projekt za razvoj in posodobitev laboratorijskega učnega načrta na mojem delovnem mestu na Univerzi znanosti in tehnologije v Jordanu.
Prav tako sem temeljito prebral različne učne načrte, ki jih ponujajo strojništvo, gradbeništvo, ekonomijo in računalništvo, kjer so na voljo robustni tečaji in ocenjevanje s poudarkom na usklajenosti z industrijo, mediji in drugimi sorodnimi podjetji.

Višja strokovna šola Academia je ogromno prispevala k razvoju izobraževanja v Sloveniji in svojim študentom pomaga pri zagotavljanju dobrih praks, saj je tesno povezana z mariborsko univerzo ter z industrijskim sektorjem v Mariboru in drugimi slovenskimi mesti.