Od Azerbajdžana do Maribora, Faridovi prvi dnevi v Sloveniji

Komercialist

Konec leta 2018, ko se bil na magisteriju na Ekonomski Univerzi v Bakuju v moji domovini, sem se prijavil na program Erasmus+. Po pregledu različnih destinacij, so mi člani osebja iz mednarodne pisarne predlagali, da opravim pripravništvo v Sloveniji. Državi za katero do tedaj še nisem slišal.

Zelo sem bil navdušen nad novo pustolovščino in 152 dni pripravništva v povsem drugačni državi z drugačno kulturo, kjer bom imel priložnost izboljšati svoje strokovne spretnosti. Vse skupaj se mi je najprej zdelo zelo zahtevno.

To popotovanje se je začelo že pred prihodom v Slovenijo, ko sem v drugem tednu februarja moral odpotovati v Turčijo, da sem na slovenskem veleposlaništvu v Istanbulu zaprosil za vizum. Tri dni pred začetkom pripravništva v Mariboru, sem pripotoval v Ljubljano, glavno mesto Slovenije in že prvi dan ugotovil, da je ta država popolni raj. Zelene doline, jezera, reke in neverjetna mesta, kot sta Ljubljana in Maribor so mi pustili zelo dober vtis o tej deželi. In kar mi je najbolj všeč je to, da lahko vsaki kotiček mesta raziskujem peš. To je nekaj, kar zelo cenim.

S pripravništvom sem začel 18. februarja, v oddelku za globalni marketing, na Višji strokovni šoli Academia Maribor. Prišel sem v pričakovanju učenja novih poslovnih taktik v povsem drugačnem okolju, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov, da sem se prijavil v ta program.

Od prvega dne, ko sem prišel v Maribor in začel s pripravništvom, mi je osebje mednarodne pisarne na Academii pomagalo z iskanjem primerne nastanitve, me podprlo, ko sem v prvih tednih imel dvome in mi pomagalo pri pridobitvi študentskih bonov za prehrano. Prav tako so me s pomočjo Erasmus študentske mreže (ESN) spoznali z drugimi študenti iz tujine.

Na podlagi svojih specifičnih komercialnih spretnostih, sem trenutno zadolžen za razvoj tržnega načrta in raziskav o izobraževalnem sistemu v Turčiji in Azerbajdžanu. To delo mi bo dalo priložnost, da sodelavcem pokažem glavne značilnosti in izobraževalno strukturo teh dveh trgov.

Rad bi povedal, da sem navdušen nad to novo pustolovščino, saj imam priložnost, da v praksi uporabim teoretično znanje, ki sem se ga učil v zadnjih letih na univerzi v Bakuju.

Maribor je idealno mesto za mene, saj premore zelo lepo naravo (mestni park, Piramida, Mariborski otok, Pohorje), kamor lahko grem na pohod in imam vedno razlog, da se v prostem času ukvarjam s športom. Zelo sem vesel in hvaležen za to priložnost.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X