Od Istanbula do Maribora, Orkunova Erasmus + izkušnja

Komercialist

Od prvega dne, ko sem se vpisal na univerzo, sem vedel, da bom nekega dne imel erasmus izkušnjo v tujini. Moje ime je Orkun in sem študent na univerzi Istanbul Bilgi, eni najpomembnejših izobraževalnih ustanov v moji državi.

Vedno sem se zanimal za finančni trg in gospodarstvo, zato sem se po končani srednji šoli odločil za študij mednarodnega trgovanja in poslovanja. Že od začetka študija sem si vedno želel biti del mednarodne izmenjave Erasmus študentov. Imam tudi veliko prijateljev, ki so se že vključili v ta program po vsej Evropi, zato sem se zelo veselil iskanja primerne destinacije, da bi se lahko prijavil takoj, ko bi dobil priložnost. Po vseh birokratskih postopkih, mi je pisarna za Erasmus + končno poslala različne institucije, kamor sem se lahko prijavil.

Tisti dan, ko sem odprl računalnik, sem bil zelo navdušen. Kot majhen otrok na božični dan sem imel občutek, da se bo pričela nova avantura. Pogledal sem osebno elektronsko pošto in našel odgovor. Moja destinacija je bila napisana v prvi vrstici moje vloge. Pisalo je Slovenija, Maribor in Višja strokovna šola Academia, resnično sem bil navdušen po toliko negotovih trenutkih.

Ko sem končno izvedel za destinacijo, sem kar nekaj časa posvetil temu, da preučim to skrito državo v središču Evrope. V Sloveniji živi 2,066 milijona ljudi, ki imajo svoj jezik, slovanski jezik, ki je precej podoben drugim balkanskim jezikom, kot so hrvaški, srbski ali makedonski. Poiskal sem tudi nekaj informacij o Mariboru, mojem novem mestu. Ko sem izvedel, da je to drugo največje mesto v državi in ​​ima samo 120.000 prebivalcev, sem spoznal, kako drugačen je Maribor v primerjavi z Istanbulom, ki ima več kot 14 milijonov prebivalcev.

Preden sem prispel v Maribor, sem se ustavil v Budimpešti in pomislil, da bi bilo dobro, če bi poslušal lokalno glasbo, medtem ko sem čakal na avtobus do Maribora. Zato sem poslušal priljubljeno pesem, imenovano Feduk-Budimpešta, ki bo zagotovo pesem moje nove avanture. Po 5 urah vožnje z avtobusom sem ob eni uri zjutraj končno prispel na avtobusno postajo Maribor.

Naslednje jutro sem z dvema študentoma iz moje domače univerze v Turčiji šel na Academio, svojo novo izobraževalno ustanovo. Zelo sem bil navdušen nad lokacijo ustanove, ki je v središču starega mestnega jedra Maribor. Ko smo prišli v mednarodno pisarno, nas je njihovo osebje seznanilo z vsebinami in izobraževalne programi, ki smo jih želeli opraviti na tej novi avanturi. Nato pa smo šli na neverjeten zajtrk v tipični slovenski restavraciji.

Moram reči, da je bilo osebje mednarodne pisarne res prijazno. Pomagali so nam pri vseh postopkih, npr. pri prijavi za študentske bone in pridobitvi davčne številke. Podarili so nam tudi posebna darila, kot je zvezek Academia ali steklenico za tople napitke. To je bila zelo pozorna gesta, da smo prejeli ta darila od naše izobraževalne ustanove. Tisto popoldne smo se vrnili na fakulteto, odprli smo svoj osebni univerzitetni spletni račun in imeli prva uradna predavanja.

Institucija ima resnično mednarodno vzdušje, v istem razredu lahko najdete študente iz Turčije, Rusije, Salvadorja ali celo Indije, resnično multikulturno okolje. Prepričan sem, da bo ta izkušnja v moji akademski karieri korak naprej.

P.S. Na sliki sem drugi z leve strani.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X