Oscar Garcia, študent iz Salvadorja v Mariboru

Ekonomist

Iskreno povedano, na začetku nisem vedel ničesar o Sloveniji, še posebej o Mariboru. Po potrditvi študijske destinacije sem začel raziskovati, kakšen je način življenja v drugem največjem mestu v Sloveniji in na srečo sem na spletu našel pozitivne komentarje in izkušnje drugih mednarodnih študentov v Mariboru. Ena izmed stvari, ki me je privlačila, je bilo dejstvo, da se Slovenija šteje za eno izmed najbolj miroljubnih držav na svetu in da imajo ene najnižjih življenjskih stroškov v Evropi v primerjavi z drugimi sosednjimi državami.

Resnično sem želel odkriti vse več stvari o Sloveniji, njihovih tradicijah, kulturi, neverjetnih naravnih parkih in v bistvu začutiti to avanturo v novi, povsem drugi državi. Tudi o Academii, moji novi destinaciji študija ekonomije, še nikoli nisem slišal, vendar sem imel občutek, da bodo resnično prijazni in v pomoč, ker so me že pred prihodom v državo podpirali pri iskanju najboljših možnosti prevoza in ustrezne študentske nastanitve glede na moje potrebe.

Ko sem prispel v Maribor, mi je osebje mednarodne pisarne ves čas pomagalo, da sem se vključil v študentsko življenje Maribora in mi predlagalo aktivnosti zunaj šole z drugimi Erasmus študenti. V resnici sem bil na začetku kar malo prestrašen glede različnih birokratskih postopkov, s katerimi sem se moral spopasti, kot je pridobitev dovoljenja za prebivanje. Vendar pa moram reči, da so mi sodelavci Academie v teh prvih tednih stali ob strani na vsakem koraku. Zraven tega so mi še pomagali pri pridobivanju študentskih bonov za hrano in mi svetovali glede o najboljših restavracij v Mariboru, ker lahko dobim neverjetne popuste, prav tako pa so mi pomagali pri vključevanju v športne skupine, kot je mednarodna nogometna ekipa, ki dvakrat tedensko organizira nogometno tekmo v nogometnem središču NK Maribor.

Na koncu bi rad povedal, da sem, tudi če sem na drugi strani sveta, Maribor vedno čutil kot svoj domači kraj. Čeprav sem verjetno edini salvadorski državljan, ki študira v Sloveniji, sem od prvega dne čutil prijaznost ljudi in njihovo pomoč pri izboljševanju mojih učnih in socialnih veščin.

Nikoli ne bom imel dovolj besed, da bi izrazil, kako hvaležen sem, da sem del tega programa Erasmus +.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X