Potovanje v 5 evropskih državah v enem tednu

59

V začetku marca smo se trije Turški študentje in jaz, Azerbajdžančan, odločili raziskati 5 evropskih držav v enem tednu, s skupnim proračunom 200 evrov na osebo, kar ni lahek izziv. V skladu z načrtom smo nameravali 7 dni potovati in spoznavati nove kulture, zgodovinska dejstva ter preizkusiti nove vrste hrane, da bi razumeli, v čem so te evropske destinacije drugačne od naših matičnih držav.

Naša prva postaja je bilo starodavno kraljestvo dinastije Hofburg, znano tudi kot mesto Dunaj, glavno mesto Avstrije. Ko smo prispeli v to čudovito mesto, smo obiskali nekaj najbolj zgodovinskih turističnih točk, kot so katedrala sv. Štefana, palača Hofburg, operna hiša Staatsoper, veličastna palača Schönbrun in nekatere druge manj znane znamenitosti, kot so labirintski vrtovi, cerkev sv.Karla, palača Belvedere in park Prater. Preizkusili smo tudi znameniti dunajski šnicelj in lokalni sladoled, eno najboljših sladic, ki sem jih kdaj poskusil v življenju.

Drugo mesto našega potovanja je bila Bratislava, Slovaška prestolnica. Žal nismo imeli veliko časa za raziskovanje tega kraja, toda v tistih urah, ko smo bili tam, smo se lahko naučili, kako podobna a hkrati drugačna je ta država v primerjavi s Slovenijo, naše države prebivanja. Moram reči, da smo našli veliko podobnosti, ne le v zastavi, ampak tudi v arhitekturi, ki je precej podobna Ljubljanski. Obiskali smo nekaj lepih krajev, kot sta Bratislavski grad, Devinski grad, Cerkev svetega Marsa in se sprehodili ob reki Donavi, kar me je spominjalo na sprehode ob Ljubljanici, ko sem prvič obiskal Ljubljano.

Tretja točka naše avanture je bila Praga na Češkem. Praga je eno najstarejših mest v Evropi. Tam smo preživeli dva dni in obiskali nekatere najbolj znane kraje, kot so Muzej svetega Vilta, Narodni muzej Prage, muzej Franza Kafke, most Charles in praški grad, ki je bil najbolj neverjeten kraj tega potovanja. Prav tako bi rad omenil Astronomsko uro na glavnem trgu, kot “točko, ki jo je treba obiskati” v primeru, da v prihodnosti obiščete Prago. Ta konstrukcija je osupljiv arhitekturni zaklad. Ob koncu dolgega dneva smo odšli na jazz koncert v enega izmed najbolj tipičnih gostinskih lokalov v Pragi. Po vseh teh izkušnjah je to mesto osvojilo moje srce.

Poljska je bila naša četrta postaja. Odkar sem bil otrok, sem si vedno želel obiskati Krakov, drugo največje Poljsko mesto in tragično svetovno znano zaradi nacističnih koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno. V primerjavi z prejšnjimi mesti je imel Krakow povsem drugačno vzdušje. Njegov veličasten glavni trg z dvema velikima stolpoma na glavni katedrali, nas je sprejel v verjetno enega najlepših glavnih trgov na svetu. Kot sem že povedal, smo želeli obiskati Auschwitz, toda to mesto ni samo to. Znamenitosti, kot so čudoviti grad Wawel, muzej Czartoryski, cerkev Svete Marije in Schindlerjeva tovarna, so nam dale resnično dober vtis o tej čudoviti deželi. Nikoli ne bom pozabil lokalne paradižnikove juhe, pierogis, tradicionalne poljske jedi in Soplico, njihovo lokalno aromatizirano vodko, ki jo običajno pijejo po obroku.

Zadnja destinacija je bila Budimpešta. Mesto blizu našega doma Maribor, ki ga v preteklosti nisem imel možnosti obiskati. Prva stvar, ki me je v tej deželi resnično navdušila, je bila mešanica kultur in kako so mesto razdelili glede na bregove reke. Na eni strani je Buda s svojim impresivnim parlamentom in na drugi strani reke je Pest, kjer stoji znameniti grad. Odšli smo tudi v judovsko sinagogo in spoznali nekaj lokalnih židov, to je bilo res nepozabno.

7 dni, 5 držav, veliko spominov, okusov in zvokov. Če bi moral opisati Erasmus+ izkušnjo, bi rekel, da kot to naše potovanje. Najboljša priložnost, da odpremo naše misli in spoštujemo druge države in kulture.

To je tisto, kar predstavlja Erasmus+.

Farid Abbasbayli