Pripravništvo v multikulturnem mestu Praga

66

Praga je na prvi pogled čudovito, zgodovinsko in precej turistično mesto. Ko jo spoznaš bolje se zavedaš, da ni le to, ampak veliko več. Od odlične hrane in pijače, pestre kulturne lokalne scene in do velikega števila mladih ljudi, ki prihajajo iz celega sveta zaradi različnih razlogov. Praga je ”hot spot” za Erasmus mobilnost, če želiš navezati stike z ljudmi iz celega sveta. Veliko je tudi Američanov, ki prihajajo preko svojih programov mobilnosti. Do zdaj sem spoznal dva, ki sta delala v podjetju in v bližnji prihodnosti prideta še dva.

Delam v mladem podjetju Live Sweaters, ki prodaja puloverje narejene iz posebne Merino volne. Moje delo poteka pretežno preko računalnika in telefona. Večina ljudi, s katerimi sem v interakciji zaradi službe, zna angleško, ampak pri nekaterih tujcih je zgodba nekoliko drugačna, vendar do sedaj še nisem imel težav z razumevanjem. Nekaj zasluge gre tudi temu, da si češčina in slovenščina delita kar precej podobnih besed in fraz.

Stanovanje, ki se nahaja se v distriktu Praga 10, sem si našel preko spletne strani. V bližini je veliko restavracij in pivnic, kjer dobiš kosilo v povprečju za 4 EUR in pivo za 1-1,5 EUR. Če greš na ”a la carte” obrok, na primer burger z domačim krompirjem in velikim pivom iz lokalne craft pivovarne, to stane v povprečju 8-10€.

Zelo dobro imajo organizirane javne prevoze, ki so tudi zelo poceni. V primeru, da kakšne destinacije javni prevozi ne pokrivajo oziroma prevoz ni na voljo, saj ponoči vozijo samo specifične linije, je ugoden tudi Uber. Nikar pa ne vzemite taxi, ki čaka na cesti, saj je velika verjetnost, da vas bo stalo veliko denarja. Za javni prevoz je zelo uporabna aplikacija IDOS, ki prikazuje vse linije (metro, avtobus, tramvaj) in mnogo drugih informacij.

Moram reči, da na splošno celotna izkušnja poteka brez večjih problemov in sem do zdaj z vsem zelo zadovoljen. Edina težava s katero se soočam, so problemi z mobilnim operaterjem in ne delovanjem mobilnih podatkov (zgodi se nekajkrat na teden) – kar me je enkrat do zdaj pustilo v kočljivi situaciji brez navigacije sredi mesta.

Če iščeš nove izkušnje v tujem mestu, imaš rad pivo, raznoliko hrano in zabavo ter želiš delati oziroma študirati v zelo pestrem mednarodnem okolju, definitivno priporočam Prago kot destinacijo za tvojo Erasmus mobilnost!