Pripravništvo v slikovitem Mariboru

80

Ponavadi pripovedujem zgodbe v kronološkem zaporedju, zato bom začel od začetka. V Slovenijo sem imel načrte že dolgo, preden me je poklicalo osebje iz mednarodnega oddelka. Mnogi pravijo, da za Slovenijo še nikoli niso slišali, a to ni bil moj primer. V začetku leta 2018 sem začel z iskanjem programov izmenjave študentov. Vztrajnost je privedla do tega, da je osebje, ki razdeli štipendije med študente, sporočilo, da bo določena šola sprejemala prošnje za pripravništvo. Čakal sem in sredi leta se je izkazalo, da sem edini na univerzi, ki je bil nominiran za šestmesečno pripravništvo v enem najbolj slikovitih mest na svetu.

Moja pot do Maribora ja bila prava pustolovščina. Govorim o pridobitvi vize, bivanja v popolnoma neznani državi, zamujanje letala in še več. Na vizo se moral čakati skoraj en mesec v državi, ki je sploh ne poznam, v Rusiji in dobil sem jo le 4 ure pred mojim letom. Letalsko karto za Slovenijo sem imel že kupljeno, zato razumete kako napeti so bili zadnji dnevi pred poletom. Ko sem končno pravočasno prišel na letališče, me niso spustili vanj in pozneje je moj let imel še zamudo. Vse se je zdelo proti temu potovanju.

Takoj, ko sem prišel v Slovenijo, mi je gora padla z ramen. Letalo je ponoči pristalo v Ljubljani, nato pa naj bi šel v Maribor, vendar v tem času ni bilo nobenega prevoza. Odločil sem se, da si v prestolnici poiščem prenočišče pri »couchsurferju«, saj sem imel 3 tedne slabih izkušenj z bivanjem v hostlu v Moskvi. To je bilo moje prvo bivanje v brezplačnem prenočišču in me ni razočaralo. Igor, domačin, ki nudi prenočišče preko »couchsurfing« spletne strani, je bil zelo prijazen in mi je naslednji dan razložil, kako hitreje in ceneje priti do Maribora, za kar sem mu zelo hvaležen.

Maribor je pisano mesto. In ne samo zato, ker je tako napisano na brošuri za turiste. Resnično. Ne morem odvrniti pogleda s sadja, ki raste povsod, poleti je toplo kot v Aziji in tukaj je veliko mladih študentov, kot sem jaz. Mariboru pravim umirjeno mesto, ker se zdi, da ljudje bolj uživajo v življenju in ne živijo samo za delo. Tukaj se samodejno začnete počutiti srečnejše. Zelo sem hvaležen profesionalnemu osebju Academie, s katerimi smo postali že dobri prijatelji. Če pa zamujate na delo, pa lahko naletite na pogovor o svojem ravnanju.

Medtem ko sem pisal to poročilo, je sredi avgusta pričelo deževati. Zdaj je hkrati sveže in toplo, tako kot je v moji duši. Najverjetneje bom tukaj preživel nekaj let svojega življenja, čeprav sem prišel le še pred nekaj dnevi in čeprav je bil moj načrt živeti v Pragi. Tako hitro se lahko zaljubite v mesto, ki vas zasvoji in kjer se počutite kot doma.