Vrednotenje informacij s področja kakovosti in zanesljivosti proizvodnje

Strojništvo

Študent: Zoran Lorber

Zoran Lorber je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal decembra 2020.

PDF

Diplomsko delo Zoran Lorber

Zagotavljanje kakovosti je delček mozaika na poti določenega izdelka, ki se prične z idejo, s
snovanjem, simulacijo, z računanjem, s projektiranjem, z izvedbo in s preizkušanjem z
namenom zagotoviti kupcu to, kar je želel in zahteval, ob predpostavki, da se upošteva zahteva o varnosti in skladnosti z vsemi normativi.
V preteklosti je kontrola v panogi strojništva s takrat razpoložljivimi merilnimi sredstvi merila izdelke in morda beležila podatke. V sodobnih podjetjih ima ta služba večjo vlogo, saj mora vlogo kontrole v današnji produkciji prevzeti vsak posameznik. Ta avtokontrola pa je le del celote, ki ji danes pravimo zagotavljanje kakovosti. Pri merilih zagotavljanja kakovosti mora osebje te službe ne le obvladovati proces na svojem oddelku, pač pa v povezavi z ostalim timom poznati zasnovo in na drugi strani samo vlogo in namen izdelka, ki bo predan oz. prodan kupcu.
Ob takšnem dobrem poznavanju bo služba zagotavljanja kakovosti (v nadaljevanju: QS)
pripravljena na nepravilnosti, ki se lahko pojavijo med samim procesom izdelave, in bo trdna vez med proizvodnjo in službami, kot sta tehnologija in konstrukcija.
Naloge, ki so določene oddelku QS v procesu proizvodnje, zajemajo dejanja, kot so: spremljanje in dokumentiranje elementov in sklopov prototipov, spremljanje in izvajanje sprememb na posameznih delih in sklopih, izpolnjevanje protokolov, ki zagotavljajo dokaze o sledljivosti sklopov in celotnih naprav ali izdelkov, sodelovanje med tehnologijo in proizvodnjo, spremljanje poteka dela v proizvodnji, sprejemati odgovornost in reševanje reklamacij, zagotavljati prisotnost, kjer se pojavijo problemi v samem procesu izdelave, še bolje pa opozoriti na možne nepravilnosti pred samo izdelavo; pomembno je sodelovanje QS z mojstri in delavci.
QS mora probleme hitro in tehtno reševati. S tem dokazuje znanje in potrebo, da je ta služba še kako pomembna v procesu proizvodnje vse do odpreme izdelka.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Zoran Lorber

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.