Študentje Medijske produkcije in študentje Informatike obiskali Inštitut informacijske znanosti (IZUM) ter spoznali superračunalnik VEGA

Media production

Network Computing

Software Computing

V četrtek, 23. februarja so študentje Medijske produkcije v sklopu predmeta Medijska umetnost in vizualna komunikacija in študentje Informatike pri predmetu Razvoj programskih aplikacij (programsko inženirstvo) in Računalniške komunikacije in omrežja 2 (sistemsko inženirstvo) obiskali mariborski IZUM. Ogled IZUMA ter predstavitev superračunalnika VEGA je vodil g. Dejan Valh.


 

Institut informacijskih znanosti (IZUM)je javni zavod, ki ga je ustanovila Vlada Republike Slovenije kot informacijski servis slovenske znanosti, kulture in izobraževanja. Skupaj z drugimi nosilci informacijskih dejavnosti v državi zagotavlja vključenost Slovenije v tokove informatizacije sodobnega sveta. Dejavnost IZUM-a je pretežno vezana na razvoj in delovanje sistema in servisov COBISS, ki predstavljajo temelj knjižničnega informacijskega sistema Slovenije in knjižničnih informacijskih sistemov nekaterih drugih držav, ki so povezani v mrežo COBISS.net.

 

Superračunalnik Vega je bil naročen kot primarni superračunalniški sistem projekta za nadgradnjo slovenskih nacionalnih raziskovalnih infrastruktur “HPC RIVR” in dobavljen kot eden prvih sistemov Skupnega podjetja EuroHPC. Povečal je računsko moč v Sloveniji in celotni Evropski uniji in pomaga raziskovalcem ter drugim uporabnikom, tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Je  gonilna sila inovacij, ki Evropi pomaga v globalni konkurenčnosti na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina, bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.

 

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X