7. konferenca ženske podjetnosti v Mariboru – Ko se posel prismodi

Ekonomist

Regijski svet podjetnih žensk in podjetnic, ki že vrsto let aktivno deluje v okviru Štajerske gospodarske zbornice, je 4. decembra 2019 pripravil že 7. konferenco ženske podjetnosti.

Pretekle konference so vedno pritegnile veliko udeleženk, dotikale so se različnih in zanimivih tem, sodelujoče gostje so s svojim pogledom in izkušnjami vsaka iz svoje perspektive vedno naredile konferenco zanimivo, koristno in vzpodbudno. In tako je bilo tudi letos, ko so se lotile zanimive teme o uspehu in neuspehu v poslovnem svetu.

Udeleženke sta najprej pozdravili mag. Vida Perko, predsednica Regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic (Perle), ob tem tudi ravnateljica Višje strokovne šole Academia Maribor in mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice Maribor.

mag. Vida Perko, ravnateljica Višje strokovne šole Academia Maribor in predsednica regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic (Perle)

V uvodnem vsebinskem nagovoru je dr. Aleksandra Lobnik, redna profesorica na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru in direktorica Inštituta za okoljevarstvo in senzorje, IOS, izpostavila, da so praktično vse ženske, ki se podajo tudi na pot podjetništva, v resnici multifunkcionalne, tudi zato, ker želijo biti odlične na vseh področjih. Izpostavila je svoje izhodišče, ki ga je dobila skozi šport, kjer sta vztrajnost in trdo delo osnova za uspeh, ne pa tudi njegov garant. »Človek potrebuje tudi samozavest, pogum in dovoliti si mora sanjati zmago in uspeh. V poslu je srečevanje z ovirami vsakodnevno, ni jih enostavno reševati, vendar s tem tudi rastemo in se razvijamo. Zato tudi vztrajamo. Porazi so v resnici pozitivna stvar, če nas usmerjajo v nove premisleke in nove priložnosti. Po mnogih letih v svetu podjetništva sem vedno bolj prepričana, da bi se morale ženske še bolj povezovati in se podpirati. S podporo padci niso več tako boleči,« je med drugim povedala zbranim.

Na konferenci sta Marta Turk, ustanovna predsednica Skupnosti slovenskih podjetnic, ki deluje pri Zavodu Meta, in mag. Vida Perko, predsednica Regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic, podpisali memorandum o sodelovanju, saj  imata organizaciji mnoge skupne cilje. Podpis memoranduma je zaveza obeh organizacij, da bosta v prihodnje tesno sodelovali in se medsebojno podpirali pri določenih projektih, kot so organizacija letne konference ženske podjetnosti, srečanje 500 podjetnic, letni posvet o ekonomskem položaju žensk v Sloveniji, in da bosta sodelovali pri kandidiranju na mednarodnih in domačih razpisih, ki vključujejo programske usmeritve obeh. Organizaciji si bosta tudi prizadevali za sodelovanje z drugimi podobnimi skupinami v Sloveniji.

Podpis memoranduma o sodelovanju

Na konferenci so udeleženke podpisovale tudi apel za spremembo kazenskega zakonika v delu, ki zadeva spolno nedotakljivost, k podpisu katerega poziva Amnesty International. Poziv je naslovljen in bo predan ministrici za pravosodje Andreji Katič. Tudi podjetnice, združene v Regijskem svetu podjetnih žensk in podjetnic, so svojemu prepoznavnemu logotipu dodale belo pentljo in se s tem pridružile ničelni toleranci do nasilja in pozivu, da mora tudi Slovenija v zakonu jasno opredeliti, da je spolni odnos brez privolitve posilstvo in ob tem tudi nedvomno določiti, da molk ali odsotnost “ne” ne predstavljata privolitve (soglasja).

V nadaljevanju so udeleženke prisluhnile izjemno zanimivim zgodbam osmih podjetnic: Ingrid Logar iz podjetja Čeveljc, Alenki Kügerl, Enyo, Patriciji Šenekar, lastnici Hiške zelišč, Tini Arnuš iz Zelene Japke, Petri Božič Blagajac iz Palete znanj, Maji Monrue, Coaching in intuitivne knjige, Ani Stopar, Arhitekturni biro AS, in Alenki Mrzdovnik, ki ima Panorama glamping v Visolah pri Slovenski Bistrici.

Čeprav so pripovedovale različne zgodbe, začele so iz različnih vzpodbud, so vse izpovedale izkušnje, ki so jih dale skozi na svoji podjetniški poti, ko so se soočale z velikimi, na prvi pogled nerešljivimi pogledi, in tudi skozi svojo pozitivno energijo našle pot za novo podjetniško pot ali za drugačno nadaljevanje obstoječe.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X