Mobilnost študentke iz Severne Makedonije – Verica Slavkovska

Medijska produkcija

V Maribor sem prispela konec januarja 2019. Moj prvi vtis je bil, da je Slovenija lepa država z dobrimi ljudmi, ki so mi pomagali od prvega trenutka, ko sem prišla. V mojih prvih urah v mestu mi je v veliko pomoč bila organizacija ESN, ki mi je pomagala pri mojih zahtevah in mi pokazala moje novo stanovanje. Bil je ponedeljek zvečer in vse je bilo zaprto. Opazila sem, da je bilo mesto zelo mirno v nočnih urah, hladno vreme, malo avtomobilov na cestah in le nekaj ljudi, ki so hodili okoli.

Drugi dan sem šla k svoji gostiteljski instituciji, da se predstavim. Navedeni naslov je bil zelo specifičen in ga ni bilo težko poiskati. Prostor je bil tih in prijeten. V mednarodni pisarni sem se srečala s koordinatorjem Erasmusa, ki mi je bil v veliko pomoč in odgovarjal na vsa vprašanja, ki sem jih imela. Govorila sva o načrtih za prihodnost, pričakovanjih, upanju in strahovih glede mojega bivanja v Mariboru. Razpravljala sva tudi o mojih predmetih in urniku na Academii. Osebje mednarodne pisarne mi je prav tako pomagalo z mojimi dokumenti, večinoma prevajanjem dokumentov iz slovenščine v angleščine in obratno, ter me podpiralo pri postopku prijave za TRP.

V prvih dneh sem imela nekaj težav s prijavo za TRP, zaradi nekaterih zahtev v zvezi z birokracijo, toda zahvaljujoč Academie in podpori institucije, ki me pošilja, sem vse rešila v prvih dveh tednih. Res je, da smo na upravni enoti imeli nekaj jezikovnih ovir, toda na splošno slovenski jezik zame ni velik problem.

Prihajam iz slovansko govoreče države in večina Slovencev razume srbohrvaški jezik. Priznam, da sem na začetku imela malo težav in sem bila zmedena, saj so nekatere besede enake, druge pa so si povsem različne. Dejstvo je, da sem po nekaj tednih sposobna sodelovati pri skoraj vseh slovenskih predavanjih in na to sem zelo ponosna.

Po mojem mnenju je vsaka sprememba v življenju dobra, še posebej, če imate srečo in imate polno podporo med procesom izmenjave, zato menim, da sem se tako dobro prilagodila slovenski kulturi.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X