Preventivni ukrepi zoper koronavirus COVID-19 (SARS-CoV-2)

Višja strokovna šola Academia Maribor je skladno s pozivom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, z dne 24.02.2020 pripravila Načrt zagotavljanja kontinuiranega dela v času koronavirusa (COVID-19), ki vključuje komunikacijska izhodišča, organizacijski in kadrovski načrt ter večstopenjski protokol ukrepov, ki bodo sprejeti v primeru sprememb stanja v R Sloveniji ter usmeritvami MIZŠ in NIJZ.

Trenutno sprejeti ukrepi za vse obiskovalce Višje strokovne šole Academia Maribor (nazadnje posodobljeno 12.03.2020 08:30)

  1. Omejitev fizičnih predavanj in seminarskih vaj
    Do nadaljnjega (vsaj do 30. aprila) vsa predavanja in seminarske vaje potekajo po urniku preko videokonference in portala eAcademia. Predavatelji in inštruktorji urniku izvajajo predavanja v predavalnici, študenti pa spremljajo predavanja preko posnetkov od doma in v skladu s pravili posredujejo povzetke predavanj v eAcademia.
  2. Preložitev laboratorijskih vaj
    Do nadaljnjega (vsaj do 30. aprila) so vse laboratorijske vaje preložene.
  3. Izpiti
    Izvedba izpitov poteka po urniku preko videokonferenčnega sistema in se po potrebi smiselno prilagodi, skladno s priporočili MIZŠ.
  4. Referat šole
    Uradne ure referata potekajo le po telefonu na 02 228 35 35 ali e-pošti na info@academia.si vsak delavnik med 9. in 17. uro.

Ukrepi stopijo v veljavo danes, v sredo 12. marca 2020 ob 20. uri.

Kontakti v primeru potrebe po dodatnih informacijah

Višja strokovna šola Academia Maribor je v namen zagotavljanja pravočasnosti ter jasnih in točnih informacij vzpostavila dežurni telefon na 031 683 855, ki je dosegljiv vsak delavnik med 8. in 20. uro.

Na šolo se lahko obrnete tudi po e-pošti na info@academia.si.

Sproti bomo osveževali tudi to spletno stran ter Vas obveščali po e-pošti, po potrebi tudi SMS sporočilih.

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje, da je smrtnost 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Splošni preventivni ukrepi (vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje)

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X